Hírek

A bajor gyáróriás Miskolccal kacsingat

Feltöltve: 2012-05-19 07:05:00 Kategória: Gazdaság Forrás: mno.hu / MTI
Új autógyárak építését tervezi a BMW, a német társaság Közép-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket a beruházásokhoz, közöttük Miskolc neve is felmerült – írta pénteken a Handelsblatt.
A bajor gyáróriás Miskolccal kacsingat

A német üzleti lap szerint a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni a BMW-t, és egyaránt azt szorgalmazza, hogy az ország elmaradott keleti térségében hajtsák végre a munkahelyeket teremtő és csúcstechnológiát meghonosító beruházást. Szlovákiából Kassa, Magyarországról Miskolc szerepel a lehetséges helyszínek között.

A BMW az eladott kocsik számát a tavalyi 1,67 millióról 2016-ra 2 millióra kívánja emelni, e cél elérését szolgálja a gyártókapacitás bővítése. A beruházás vagy beruházások helyszínéről idén ősszel dönthetnek.

A cég egyszer már – 2001-ben – foglalkozott a gondolattal, hogy Szlovákiában épít gyárat, de végül a volt NDK-ban fekvő Lipcsét választotta, írja a Handelsblatt.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter a lapnak elmondta: a pozsonyi kormány számos befektetővel tárgyal, részleteket azonban nem árult el, mert nem akarja veszélyeztetni a vállalkozások esetleges megtelepülését Szlovákiában.

Ugyanakkor egyre csökkennek Közép-Európa esélyei egy BMW-beruházás megszerzésére, mert az euróövezeti államadósság-válság miatt gyenge az európai piac – írta a lap. Az autógyártó cégnek az importot terhelő adók és vámok, valamint az árfolyamkockázatok elkerülése érdekében oda kell telepíteniük gyártókapacitást, ahol el is tudják adni a kocsikat.

Kínában május végén adják át a második BMW-gyárat. A leginkább valószínűnek az tűnik, hogy legközelebb Brazíliában vagy Mexikóban építenek új üzemet – írta a Handelsblatt.

Az európai piac gyengeségét jelzi, hogy egyre többször kell az Európába szánt kocsikat átirányítani az amerikai vagy a kínai piacra. Előfordul, hogy ezekben az autókban az európai előírásoknak megfelelő dízelmotort is ki kell cserélni benzinesre.

MTI / mno

Véleményed van? Szólj hozzá!
Kapcsolódj be a párbeszédbe


További olvasnivaló a rovatban


© Copyright InfoVárosok. Minden jog fenntartva. | Web Design & Arculat: Voov