Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 24. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Duna fontos szerepet kap a közlekedési stratégiában

A Duna fontos szerepet kap a közlekedési stratégiában

A Duna hangsúlyos szerepet kap a kormány által elkészített nemzeti közlekedési stratégiában is - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a dömösi hajóállomás felújított épületének átadásán, szombaton. Miként ez az állomásépület a tervezett időben és minőségben elkészült, ugyanúgy fognak megvalósulni a terveinkben szereplő további fejlesztések is – fűzte hozzá Németh Lászlóné.

Az infrastruktúra fejlesztését az ország szempontjából alapvető fontosságúnak nevezte a miniszter, aki utalt rá, hogy a Duna által biztosított lehetőségek teljesebb kihasználására törekednek, így a folyó hangsúlyos szerepet kapott a kormány által elkészített nemzeti közlekedési stratégiában is.

Németh Lászlóné felidézte, hogy az elmúlt 4 évben Magyarország a nemzetközi turizmus egyik legkedveltebb országává vált, Budapest pedig a leglátogatottabb városok közé került. Azonban fontosnak nevezte, hogy ne csak Budapest szerepeljen a turizmus célpontjában, hanem minél több egyéb magyarországi helyszín is.

Az elmúlt időszakban meghétszereződött a Dunán a szállodahajó-forgalom – emelte ki a miniszter, és Budapest a nemzetközi szállodahajózás egyik központja lett. Ugyanakkor rámutatott, hogy fontos lenne különböző szolgáltatásfejlesztésekkel még inkább idecsábítani a külföldi vendégeket. Beszélt arról is, hogy a belföldi turizmus forgalma is megsokszorozódott, ezt a tendenciát segíti a turistaházak és kerékpárutak kiépítése és felújítása is.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. többségének tavaly történt állami tulajdonba kerülése része annak a koncepciónak, mely szerint az állam fokozott szerepet vállal a stratégiai vállalatokban. Közösen könnyebben érhetik el a nemzeti célokat, az állam által biztosított támogatásokkal és a cégekben rejlő szaktudással - jelentette ki.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár ünnepnek nevezte az átadás napját, hiszen mint emlékeztetett: az elmúlt időszakban számos levelet kapott, amelyek a dunakanyari hajózás beindítását kérték. „A múlt évben sikerült korrekt tárgyalásokkal többségi tulajdont szerezni a MAHART PassNave-ben így megindulhatott a fejlesztés, melynek a dömösi állomás az első fecskéje”- mondta. „A hajók Dömösön kívül idén már megállnak Tahiban, Leányfalun, és a reményeink szerint jövőre a szárnyashajók már Visegrádon és Esztergomban is, így segítve a térség turizmusát Bécs és Budapest között” – jelentette ki.

Mint mondta, Budapestre kell felépíteni az új idegenforgalmi stratégiát, onnan kiindulva bővítve a kört. Már készül az új Euro Velo 6 hatástanulmánya, mely a Duna-menti kerékpárút állam által finanszírozott kiépítését biztosítja- mutatott rá. Intermodális csomópont-elképzelések szerint a vízi közlekedést be kívánják kapcsolni az ország közlekedési vérkeringésébe – mondta Völner, aki fontosnak nevezte, hogy a fejlesztések nem pontszerűen, hanem hálózatban történnek. Példaként a turistaházak és a kerékpárutakat hálózatát említette.

A távlati tervek között szerepel a megújított Budapest-Esztergom vasútvonal bekapcsolásával, megfelelő jegyrendszert kialakításával, kerékpárkölcsönzők kiépítésével a helyi közlekedési lehetőségek komplex használatát lehetővé tenni – fűzte hozzá.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt. vezérigazgatója emlékeztetett, hogy amikor az állam tavaly ősszel 51 százalékos tulajdont szerzett a MAHART PassNave-ben, akkor azt a célt tűzték ki, hogy közösen járuljanak hozzá a turizmus fejlesztéséhez. „Így jó esély van arra, hogy a Duna menti kikötők fejlesztésében egységesség és folyamatosság alakulhat ki'- mondta. A mai alkalom, megfelelő választ ad ezekre az elképzelésekre – tette hozzá. A felújítást magyar magánszemélyek tulajdonában álló vállalkozások hajtották végre, ezáltal hozzájárultak a hazai KKV-k fejlődéséhez is - emelte ki a vezérigazgató, aki kitért arra is, hogy a tervek között szerepel a hajóflotta és további kikötők felújítása, illetve a hajóállomások elérhetőségének javítása és akadálymentesítése is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.