Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Április 24. 05:00, csütörtök | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A rendőrségi szondát nem lehet becsapni

A rendőrségi szondát nem lehet becsapni

Rosszul sülhet el, ha valaki a boltban kapható, házilag is használható alkoholszonda által jelzett értékre hagyatkozik. A mai rendőrségi szondák esetében azonban nem kell aggódni a hamis adatoktól, és trükközni sem érdemes a megfújásuk közben. Az is fontos, hogy alkohol ellen nincs oltás - hangzott el a közszolgálati rádió keddi műsorában.

Tavaly nyár óta az új Büntető törvénykönyv (Btk.) értelmében vezetéskor 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint is bűncselekménynek számít, hiszen ekkor már jelentkeznek az ittasság tünetei. Szabálysértési eljárás azonban a legkisebb, már kimutatható mennyiségű alkohol elfogyasztása után is indulhat.

Koós Tamás, az Országos Addiktológiai Centrum (OAC) munkatársa a Kossuth Rádió keddi adásában elmondta, bár az alkohol hatása egyénenként és helyzetenként változó lehet, de alóla senki nem mentesül, aki iszik. Az alkoholfogyasztás mindig mindenkinél rontja az autóvezetési képességet, nincs oltás ellene – fogalmazott.

A hatás elsősorban a bevitt alkohol mennyiségétől függ, valamint attól, hogy az italozó mivel kombinálta azt, van ugyanis néhány olyan körülmény, amely fokozza az alkohol hatását. Például, ha valaki gyógyszert szed, vagy koffeinnel, szénsavas itallal együtt fogyaszt alkoholt, vagy az eleve szénsavas – mint a sör vagy a pezsgő –, akkor az gyorsíthatja a szesz felszívódását. Ha a vér alkoholszintje gyorsabban ér csúcsra, az az agyra is gyorsabban hat – tette hozzá.

Az adott személy aktuális egészségi, pszichés állapota, stresszessége vagy fáradtsága ugyancsak fontos tényező. Jellemzően egészen más hatása van egy éjszaka elfogyasztott italnak a szervezetre, amikor az ember már eleve kimerült, és szesz nélkül is romlik a koncentrációképessége, figyelme. Így akár egy pohár bor is jelentősen ronthatja a vezetési képességet. Koós Tamás megjegyezte, a szabályszegők többsége hajlamos késői órákban italozni, s azután autóba ülni.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti osztályának vezetője megerősítette, hogy a sötétedés után időszak az, amikor valaki nagyobb valószínűséggel ül ittasan a volán mögé. Az is megfigyelhető, hogy ezek a járművezetők rövidebb távokra vállalkoznak, az ittasan okozott balesetek 70 százaléka lakott területen következik be. Járműkategóriánként is igen nagy eltérések vannak, a segédmotorosoknál és a bicikliseknél a leggyakoribb az ittas vezetés.

Koós Tamás arról is beszélt, hogy az egészséges máj óránként 10-15 gramm alkoholt képes lebontani, vagyis például egy pohár bor alkoholtartalma 2-2,5 fél óra alatt tűnik el nagy biztonsággal a szervezetből. Jámbor István pedig azt hangsúlyozta, hogy nem a jog szempontjából nem számít az alkohol szervezetre gyakorolt hatása, csak az, milyen koncentrációban van jelen a vérben.

Az ORFK munkatársa hozzátette, semmiképpen nem tanácsolná el a sofőröket attól, hogy járművezetés előtt házilag, boltban kapható szondával ellenőrizzék állapotukat, de sok múlhat a készülék megbízhatóságán. Előfordulhat, hogy egy otthoni eszköz hibásan jelez, és nem mutat ki alkoholértéket.

Böröcz Károly, a Pécsi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a mai rendőrségi szondáknál ilyen már nem fordulhat elő. A nagyon régi szondáknál még lehetett játszadozni azzal, hogy a sofőr nem fújta meg rendesen, vagy benyálazta az eszközt, hogy rossz eredmény jöjjön ki, de a mai technikát már nem lehet becsapni. Ha esetleg valaki nem fújja meg eléggé a készüléket, akkor az hibát jelez, és nem rossz eredményt – tette hozzá a pécsi rendőrtiszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.