Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 08. 11:40, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Átadták az idei nemzetközi opera díjakat

Átadták az idei nemzetközi opera díjakat

Átadták az idei Nemzetközi Operadíjakat hétfő este Londonban: a múlt hónapban elhunyt sztárintendáns, Gerard Mortier posztumusz életműdíjat kapott, és Züriché lett a legjobb operaház.

Mortier, aki többek között a Salzburgi Ünnepi Játékokat, valamint a párizsi és a madridi operaházat is évekig vezette intendánsi és művészeti igazgatói pozíciókban, március 9-én, 70 éves korában hunyt el rákban. Miután február végén Grazban díjat alapítottak tiszteletére, a neves belga (flamand) színházi és operaintendáns több mint három évtizedet átívelő életművét most az International Opera Awards keretében is elismerték a londoni Grosvenor Hotelben megrendezett gálán - írja a BBC News.
Idén második alkalommal osztották ki a nemzetközi opera díjakat 22 kategóriában. A legjobb operaháznak a zürichit választották, míg a legjobb énekes a nők között Diana Damrau német szoprán, a férfiak mezőnyében pedig Stuart Skelton ausztrál hőstenor lett.
Legjobb rendezőnek a jelenleg a berlini Komische Opernél dolgozó, ugyancsak ausztrál Barrie Koskyt ítélték, a karmesterek között pedig a müncheni Bajor Állami Operaháznál tevékeny Kirill Petrenkót díjazták. A zsűri az énekkarok közül a Bayreuthi Ünnepi Játékok kórusát tartotta a legszínvonalasabbnak, a fesztiválok mezőnyében pedig az Aix-en-Provence-i vitte el a prímet.
A fiatal énekes kategóriában, melyben a magyar Baráth Emőke is döntőbe jutott, végül Jamie Barton amerikai mezzoszopránt ítélték a legjobbnak.
A díjazottak teljes listája a www.classicfm.com/concerts-events/opera-awards/news/winners-2014 címen érhető el.
A nemzetközi operadíjat (www.operaawards.org) tavaly alapította Harry Hyman brit üzletember és operarajongó, valamint John Allison, az Opera című brit magazin szerkesztője. A díjakat odaítélő zsűriben többnyire brit lapok zenei újságírói, kritikusai foglalnak helyet. A díjátadó gála bevételének egy részéből az opera műfajához kötődő fiatal tehetségeket támogatnak egy erre létrehozott alapítványon keresztül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.