Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Február 24. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idén egyre többen és többször fognak találkozni adóellenőrökkel

Idén egyre többen és többször fognak találkozni adóellenőrökkel

A NAV 2014. évi ellenőrzési irányelve alapján az az adóhatóság üzenete az adózók felé, hogy a hivatal idén valamennyi adózónál ugyanazzal a szigorral fog eljárni az adóbevételek megrövidítésének, a költségvetési támogatások jogosulatlan visszaigénylésének megakadályozása érdekében, és egyre gyakrabban és többen találkoznak majd az adóellenőrökkel - emeli ki blogbejegyzésében Fekete Zoltán Titusz, az RSM DTM Hungary adómenedzsere.

'2014-ben nincs megkülönböztetés az adózók között aszerint, hogy a kötelezettségek megsértése mögött milyen adózói szándék húzódik, nem különül el egymástól a hibát vétő és a szándékos adóelkerülő adózó. A szigor mindenkire azonos módon és mértékben lesz érvényes. Az adóellenőrzés még a legprecízebb adózó esetében is ugyanolyan szigorral és megalapozottsággal bünteti az adókötelezettség elmulasztását, mint ahogy azokkal az adózókkal szemben teszi, akik szándékosan a törvények teljes megkerülésével működnek. Vagyis a fehér gazdaság egy-egy hibája, avagy fekete pöttye az adóhatóság szemében pont olyan fekete, mint a feketegazdaság, az adózási jogkövetkezmények is azonosak.

Idén az adónem ellenőrzések aránya csökken, a célvizsgálatok aránya növekedni fog. Ami, figyelembe véve, hogy a darabszámok alapján a célellenőrzések már tavalyi is az ellenőrzések közel 80 százalékát tették ki, utóbbiak terén további jelentős növekedést vetít előre. Mivel a célellenőrzések kevesebb időt igényelnek, gyorsabban le lehet folytatni őket, így több is végezhető belőlük. A célvizsgálatok között pedig az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések súlya növekszik. Ez a változás a vizsgálati darabszámokban jelentős elmozdulást jelent, vagyis az adóhatósági jelenlét idén növekedni fog, egyre többen és többször fognak találkozni az adóellenőrökkel.

Az ok egyszerű, az idei évben elindult az online adatkapcsoltra képes pénztárgépek használata, amellyel a feketegazdaság visszaszorításában átütő fordulatot kíván elérni a hatóság. Az adóhatósági jelenlét ennek érdekében növekedni fog, az adózók megtapasztalják, hogy az új követelmények milyen módon kerülnek számonkérésre.

Az idei évben a korábbi évekhez hasonlóan a fő csapásirányok megmaradnak, az hivatal a korábbi évekhez hasonlóan intenzívebben fog ellenőrzési hatóságként fellépni. Abban nincs változás, hogy az Áfa ellenőrzések továbbra is vezető helyen maradnak. A munkaerő kölcsönzők, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók a korábbi évekhez hasonlóan szintén célkeresztben maradnak, csakúgy, mint az eltitkolt jövedelmek feltárása. A társasági adó ellenőrzések továbbra is hangsúlyosak maradnak ott, ahol adó- vagy adóalap kedvezményt számolnak el az adóalanyok. Kiemelten számíthatnak az ellenőrzésre azok az adózók, akik fejlesztési adókedvezményt számoltak el, vagy támogatások után adókedvezményt érvényesítettek.'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.