Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így hat a lakáshitelekre a forintárfolyam ingadozása

Így hat a lakáshitelekre a forintárfolyam ingadozása

Az elmúlt időszak több jelentős változást is hozott a lakáshitelek piacán.

A kereslet éppen elkezdett élénkülni a mélypontról, amikor egy nemzetközi hullám erősen belengette a forintot. Milyen változást okozott mindez a kamatszintben? A Bankmonitor.hu megvizsgálta, milyen feltételek határozzák meg, hogy a meghirdetett legjobb kamatszinthez képest mi lesz a ténylegesen fizetett kamat. Mennyi idő alatt juthatunk hozzá egy lakáshitelhez?

1., Hogyan hatott a forint gyengülése?

Az extrém kivételektől eltérően ma már csak forint alapon tudunk hitelt felvenni. Miért van mégis jelentősége a forintgyengülésnek? Elsősorban azért, mert az árfolyam megbillenése általában a kamatszintet is befolyásolja. A 2014. év elején tapasztalt, nemzetközi hatásokra bekövetkezett forintgyengülés eltérően hatott a lakáshitelekre: A többséget jelentő 3-6-12 hónapos kamatperiódusú hitelek esetében meghatározó kamat (BUBOR) nem változott érzékelhetően, maximum 0,15 százalékpontos emelkedést lehet kimutatni

A 3 és 5 éves kamatperiódussal rendelkező hiteleknél azonban a meghatározó állampapír hozamok 1, illetve 0,6 százalékponttal emelkedtek (igaz történelmi mélypontról indult az emelkedés)

Mindez mit jelent a törlesztő részletben? 1 százalékpont kamatemelkedés egy 20 éves hitelnél 8-10 százalékkal magasabb havi fizetési kötelezettséget eredményez (meglévő hiteleknél csak a kamat fordulónapot követően).

2., Mennyit kell fizetnünk a legjobb hitelekért?

Jelenleg kétféle alaptípust különböztetünk meg a lakáshiteleknél. Léteznek államilag támogatott, illetve piaci kamatozású hitelek.

Az államilag támogatott, úgynevezett Otthonteremtő hiteleket használt lakás vásárláshoz vehetjük fel, új lakás vásárláshoz a szintén kamattámogatott Fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsönei állnak rendelkezésünkre. A hitel kamata a futamidő első 5 évében támogatott, a 6. évtől viszont piaci kamatra vált. A kamattámogatás alapja az Államadósság Kezelő Központ Zrt.(ÁKK) által havi rendszerességgel közzétett 3 éves vagy 5 éves állampapír átlaghozam.

Piaci hitelek (nem támogatott hitelek) esetében a bankok eltérő módon állapítják meg a kamatot és a kamatperiódust is, ami 3 hónaptól akár 10 évig is terjedhet (de a legjellemzőbb a 12 hónapos, vagy annál rövidebb). A hitelek árazását tekintve vagy referencia kamathoz kötöttek (referencia kamatláb /3,6,12 havi BUBOR/ +kamatfelár), vagy fix kamatozásúak (meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódus alatt a kamatláb fix).

3., Én is megkapom az adott bank legolcsóbb hitelét?

Lényeges eltérést tapasztalhatunk a hitelek kamatszintjében akár ugyanazon bankon belül is két eltérő hiteligénylő esetén. Ennek elsődleges oka abban található, hogy, nem azonos kamatra számíthat egy kiemelkedően magas keresettel rendelkező ügyfél és egy alacsonyabb jövedelmű ügyfél. Az árazás tekintetében fontos továbbá, hogy az ingatlan vételénél mekkora önerőt biztosítunk: a vételár egyharmadát, felét, vagy háromnegyedét.

4., Milyen gyorsan kapom meg a hitelt?

Átfutási idő tekintetében is felgyorsult az élet. Ha minden, hiteligényléshez szükséges dokumentumot precízen összeállították, akár két hét alatt is megkaphatjuk a hitelt. Az átlagos átfutási idő egy hónap. A legtöbb esetben a késlekedést az szokta okozni, hogy a hiteligénylés dokumentumai nem teljesek, esetleg ez-egy aláírás lemaradt, nem megfelelő az adásvételi szerződés, bankszámlakivonatot nem csatoltunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő