Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Március 31. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Krím - A Krím félsziget legekben

Krím - A Krím félsziget legekben

A Krím Oroszországhoz csatolásával Ukrajna több rekordot is elveszített, a Fekete-tengerbe nyúló félsziget büszkélkedhet ugyanis egyebek között a világ leghosszabb trolibuszvonalával és Európa legnagyobb asztrofizikai obszervatóriumával.

A világ leghosszabb trolijárata a Szimferopol-Jalta útvonalon közlekedik. A trolibuszok 85 kilométert tesznek meg az 1961 júniusában átadott vonalon.
Ugyancsak a félszigeten járnak a világ legrégebben üzemelő trolibuszai, a fenntartó Krímtrolibusz vállalatot 2010-ben be is jegyezték a Guinness-rekordok könyvbe. A legtöbb buszt a Skoda cég gyártotta még a hetvenes években, és 2010-ben a járműparkban levő 287 troli átlagéletkora 25,7 év volt, miközben a gyártó eredetileg maximum 14 éves élettartamot jelölt meg .
Európa leghatalmasabb asztrofizikai obszervatóriuma a Bahcsiszeráji járásban, Naucsnij település mellett található. Az első teleszkópot 1949-ben állították fel az állomáson, amelynek kutatói azóta több mint 850 aszteriodát fedeztek fel.
A Krímben épült fel és üzemel a világ leghatalmasabb naperőműve. Az Activ Solar osztrák vállalat 2011 végén fejezte be a 105,56 megawatt összteljesítményű, napenergiával működő erőművet Kljucsi falu közelében, lekörözve a korábbi rekordert, a kanadai Sarnia naperőműtelepet (97,5 megawatt).
A félszigeten működik a világ egyetlen falusi villamosa, amely egyben a világ legrövidebb ilyen vonala. A mindössze 1480 méter hosszú vonalat 26 évvel ezelőtt fektették le a Jevpatorija üdülőváros közeli Molocsne településen. A villamost egy helyi panzió megrendelésére, az ott üdülők szállítására létesítették, de bárki használhatja, így teljes értékű tömegközlekedési eszköz.
Ugyancsak a Krím dicsekedhet Európa leghosszabb, ívelt (nem egyenes) hídjával, a Hurzuf híddal.
A Krímben van Európa leghosszabb földgátja is, a "szimferopoli tengernek" is nevezett hatalmas víztározónál - olvasható a Szobityija Kríma című újság összeállításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.