Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Április 17. 06:00, csütörtök | Belföld

Külföldi rendszámos autó Magyarországon - Hogyan használható?

Külföldi rendszámos autó Magyarországon - Hogyan használható?

A fenti kérdéskörrel kapcsolatban írt egy Németországban élő, majd hazalátogató kérdező az onlinejogsebesz.hu szakértőinek, akik ezúttal is igyekeznek válaszolni. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Párommal Németországban élünk több mint 7 hónapja, bejelentett lakcímmel.
Vásároltunk egy gépjárművet Németországban, ami párom nevére került. Mindketten rendelkezünk magyarországi lakcímmel.
A kérdésem az lenne, hogy ha áprilisban hazatérünk 2 hét szabadságra, milyen feltételekkel használhatjuk német rendszámos autónkat, milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy ne csak a párom mint a tulajdonos, hanem én is vezethessem az autót? Illetve az áprilisi tartózkodásunk alatt házasságot is kötünk ebben az esetben milyen szabályok vonatkoznak rám?
Akkor is kell a tulajdonostól engedély (jelen esetben akkor már férjemtől), vagy feleségeként ugyan azokkal a feltételekkel használhatom a gépjárművet. Illetve hivatalos fordítás vagy bármilyen fordítás megteszi a rendőröknek a német papírjainkról? Német jogosítványunk még nincs, várhatóan májusban intézzük.

Előre is köszönöm!
2014. 03. 21.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Mivel mindkettejük szokásos tartózkodási helye külföld és erről a német hatóság által kiállított okmánnyal rendelkeznek, a társa tekintetében - mint az autó tulajdonosa - már ezzel is teljesen legális a kocsi belföldi használata.
A házasság, mint "gazdasági közösség" nem befolyásolja a külföldi forgalmi rendszámú gépjármű magyarországi használatát, Önnek akkor is szüksége van a tulajdonos hozzájárulására. Tény, hogy külföldi lakcíme van Magának is, amit a német hatóság által kiállított okmánnyal igazolni is tud, de a javaslatom az, hogy menjenek biztosra, legyen Önnél a jegyese nyilatkozata a használatba vételhez!
A nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy mikortól meddig kerül az Ön használatába a jármű, hogy hat hónapon belül 30 nap időtartamot meg nem haladóan fogja használni Magyarországon. A nyilatkozatot okiratba kell foglalni.
A külföldi hatóság által kiállított vezetői engedély megléte nem feltétele a külföldi forgalmi rendszámú gépjármű belföldön történő vezetésének.

A bejelentett lakcímet igazoló német okmányról, a gépjármű forgalmi engedélyéről magyar nyelvű hiteles fordítással vagy hiteles fordításnak nem minősülő egyszerű fordítással is ellátott közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!


Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.