Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Március 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lelepleződnek a rejtegetett vagyonok

Lelepleződnek a rejtegetett vagyonok

Szerződések, dokumentumok benyújtására kérik magyar ügyfeleiket a svájci pénzintézetek: a bankok a kint tartott vagyonok eredetéről várnak igazolást. A jelenség része lehet a nemzetközi pénzvilág megtisztulási folyamatának - írja a Magyar Nemzet.

Banki megkeresések érkeznek Svájcból, a pénzintézetek arra kérik magyar ügyfeleiket, elfogadható módon igazolják a kint tartott vagyonuk eredetét. Szerződések, számlák, adóbevallások és más okiratok másolatának bemutatására kényszerülhetnek tehát azok, akik annak idején a kényelmes ügyintézés és a megbízható banktitok hazájaként híressé vált ország valamely pénzintézetében nyitottak számlát. Nem egy esetben akár arra is szükség lehet, hogy üzleti titkot hozzon a külföldi bank tudomására a magyar ügyfél.

A svájci bankok lépése igazodik a nemzetközi pénzvilág szereplőinek utóbbi időszakban megfigyelhető magatartásához – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adóügyi cégtársa. Szerinte az egyre szigorúbb pénzmosás elleni szabályok miatt a nyugati pénzintézetek óvatosabbá váltak. Szeretnék elkerülni, hogy nevüket egy lapon emlegessék tisztázatlan eredetű, esetleg törvénytelenül szerzett vagyonokkal. Ezek egybecsengnek azzal a nyilatkozattal, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese adott a napokban lapunknak. Sors László a hazai viszonyokról elmondta, a bankok jó hírük védelméért egyre több ügyet jelentenek a hatóság berkeiben működő pénzmosás elleni irodának. Lőcsei Tamás a nemzetközi jelenség okairól kiemelte: a bankok érdeklődését, az ügyfelek átrostálásának folyamatát a nagyhatalmak törekvései alapozták meg.

Az utóbbi időben egyébként sajátos vándorlás indult meg. Szakmai berkekben úgy tudják, számos magyar ügyfél indíthatta útnak korábban Svájcban tartott pénzét: némelyeket a szigorúbb szabályok,másokat a jobb befektetés reménye ösztönözhette a vagyonok mozgatására. A pénzek továbbítását a bankok érdeklődése is kiválthatja. A lehetséges célpontok között főként a Távol-Keletet és a karibi térséget emlegetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére