Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Március 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfilmesítik Rejtő kisregényét

Megfilmesítik Rejtő kisregényét

Filmre viszik Rejtő Jenő A detektív, a cowboy és a légió című kisregényét, Tasnádi István Kőmajmok háza című ifjúsági könyvét, és forgatókönyv készül Mikszáth Kálmán Gavallérok című kisregényének filmes adaptációjához is - olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján. A 2014-es Fehér György és Egri Lajos pályázaton nyolc televíziós játékfilm és tíz forgatókönyv nyert támogatást.

A Médiatanács keddi ülésén bírálta el a Magyar Média Mecenatúra program 2014-es Fehér György és Egri Lajos pályázatait, amelyekben a televíziós játékfilmekre 722,8 millió forintot, forgatókönyvekre és filmtervfejlesztésekre 9,8 millió forintot ítéltek meg. A nyolc nyertes tévéfilmet 2015. május 31-ig kell elkészíteni, amelyeket azután a közszolgálati televíziók mutatnak be először szándéknyilatkozatuk alapján. A forgatókönyvekkel a nyerteseknek szintén indulniuk kell a gyártást támogató Fehér György pályázaton.

A televíziófilmes pályázat révén a XX. század megkerülhetetlen magyar alakjának, Rejtő Jenőnek egy kevésbé ismert írását, A detektív, a cowboy és a légió című művét adaptálják képernyőre. Ifjúsági film készül a Kőmajmok háza című könyvből, amely 2012-ben elnyerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) „Év gyerekkönyve” címét. Az 1938-ban megjelent Ketten Párizs ellen című regényt – amely a háború előtti Magyarország egyik bestsellere volt – Papp Gábor Zsigmond viszi filmre. A Kossuth papja című történelmi tévéfilm Tóth-Máthé Miklós nemrég kiadott könyve alapján valósul meg, amely az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő, majd halálra ítélt Könyves Tóth Mihály életét dolgozza fel.

A Janus című filmben az alkotók egy család drámai sorsán keresztül mutatják be, hogy a totalitárius rendszer miként tette tönkre az emberek éltét. Folytatódik Fekete Krónika címmel Ráth-Végh István azonos című műve alapján készülő filmes feldolgozás A három csontváz és A velencei Pékinas című epizódokkal. A támogatottak között van két, az 1950-es éveket bemutató alkotás: a Csonka délibáb tanyasi barakkokba viszi vissza a nézőt, a Félvilág című film egy 18 éves fiatalember naplóban megírt vallomásait mutatja be.

Az Egri Lajos-pályázat révén többek között történelmi témájú tévéfilmek, romantikus vígjáték, mesefilm, ifjúsági és családi filmek forgatókönyvei készülhetnek el. Rajzolt animációs és élőszereplős formában dolgozzák fel Varga Domokos György: Cin-Cin című könyvét. Mikszáth Kálmán Gavallérok és Ugron Zsolna Erdélyi menyegző című regényét is tévéfilmre adaptálják, és forgatókönyv készül Rómer Flóris és Habsburg József főherceg különös barátságáról is.

A pályázati eredmények elérhetőek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján. A Médiatanács a Fehér György pályázatokon eddig 22 tévéfilmet támogatott összesen közel 1,8 milliárd forinttal, az Egri Lajos pályázatokon 45 forgatókönyv és filmterv nyert összesen 60,8 millió forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.