Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 25. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: Pék Barbara

Nagyanyáink titka: univerzális csodaszer a szódabikarbóna

Nagyanyáink titka: univerzális csodaszer a szódabikarbóna

Nem is gondolnánk mennyi mindenre használható ez a kis fehér porocska, melyet régen teljesen természetes volt tisztításra, fogmosásra vagy akár főzéshez használni.

Megmutatjuk, mennyi mindenre jó a mai napig, a környezetbarát összetevőiről nem is beszélve.

Gyomorpanaszokra
Mivel a szódabikarbóna pH semlegesítő tulajdonsággal rendelkezik, ezért bátran alkalmazhatjuk savlekötőként, gyomorégés vagy reflux okozta panaszok esetén. Egy kávéskanálnyi szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár langyos vízben és fogyasszuk el.

Tisztítókúrához
Fél teáskanálnyi szódabikarbónát, egy fél citrom facsart levével, 2 és fél dl vízhez adva egy igazán egészséges, vitamindús italt kapunk, amely segít megkötni a szabadgyököket, így elkerülhetjük a rákos sejtek kialakulását.

Fogfehérítésre
Egy teáskanál, patikákban is kapható 3 százalékos hidrogén-peroxiddal keverjünk össze hasonló mennyiségű szódabikarbónát. Heti egyszer használjuk ezt az elegyet fogmosáshoz, fogkrém helyett és tiszta, több árnyalattal fehérebb fogakat kapunk majd.

Hűtő szagtalanítására
Ha „hűtőszagú” a frizsiderünk, és bárhogy is szeretnénk, nem tudjuk kiűzni a kellemetlen szagot, egy zacskó szódabikarbónát kell kiszórnunk egy kis tálkába, mely semlegesíti a nem kívánatos illatokat.

Edényeink tisztántartására
Ha kávé- vagy teafolt maradt csészénk alján, hiába mosogattuk el, vagy a zsíros étel maradandó nyomott hagyott kedvenc műanyag-edényünkön, egy kis szódabikarbónával ezt is eltüntethetjük. Öntsünk egy kis meleg vizet az edénybe, majd egy teáskanál nátrium-hidrogénkarbonátot, amely feloldja a kellemetlen lerakódásokat.

Nagyanyáink titka: univerzális csodaszer- a szódabikarbóna

Lefolyó tisztításra
A korábban hűtőben használt szódabikarbónánkat később is felhasználhatjuk, ha a lefolyóval is hasonló gondjaink támadnak. Csak bele kell szórni a vécécsészébe, a mosdó- vagy kádlefolyóba és máris eltüntettük a rossz szagokat.

Sütéshez
Ha netán elfelejtettünk sütőport venni, akkor sem kell megrettennünk, hiszen ha egy kis szódabikarbónát teszünk a tésztába, kiválóan helyettesíti azt. Arról nem is beszélve, hogy a sütőt is ki tudjuk tisztítani vele, ha egy teáskanálnyi nátrium-hidrogénkarbonátot feloldunk egy kis meleg vízben, és egy belemártott szivaccsal áttöröljük. Ugyanez érvényes a mikrohullámú sütőre is.

Szúnyogcsípésre
Nyáron igazán pórul járhatunk egy sütögetős estén, vagy egy szabadban töltött délutánon, ha óriási viszkető, szúnyog, illetve egyéb rovarcsípésekkel távozunk. A szódabikarbóna erre is gyógyír, hiszen egy kis vízzel elegyítve rákenhetjük a viszkető bőrfelületre, és a csípés kellemetlensége megszűnik.

Cipők dezodorálására
A melegben kis félcipőink hajlamosak beszagosodni, akkor is, ha nem izzadós a lábunk. Ez nem ciki, azonban az igen, ha vendégségben levesszük a cipőnket, és megcsap minket a kellemetlen szag. Ezen is segít a szódabikarbóna! Egy kevés port kell a cipők belsejébe szórnunk, és semlegesíti a keletkezett odúrt, így legközelebb bárhol lekaphatjuk a problémás cipőinket is.

Zsírkréta a falról
Ha gyermeket nevelünk, előfordulhat, hogy a zsírkréta oda is kerül, ahova nem kellene: a falra. Mielőtt kétségbeesnénk, próbáljuk ki a meleg vízben oldott szódabikarbónát, amely egy az egyben eltünteti a nemkívánatos kis műveket.

Érdemes kipróbálni ezeket a házi praktikákat, mielőtt a durva összetételű vegyszerekhez nyúlnánk, különösen, ha kisgyermek, vagy háziállat is tagja háztartásunknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.