Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Április 18. 06:00, péntek | Életmód
Forrás: Violet C. Landers

Nyúl, bárány, tojás, locsolás – A húsvéti szimbólumok jelentése

Nyúl, bárány, tojás, locsolás – A húsvéti szimbólumok jelentése

Nyúl, bárány, tojás, locsolás, kalács, sonka... a Húsvét fő jelképei, de vajon tudjuk, hogy mi miért alakult így? Honnan származnak és mit jelentenek?

Ha tavasz, akkor vele együtt eljön a Húsvét is. Ekkor zárul le a Farsangkor kezdődött negyvennapos böjti időszak. Egybeesik a tavaszi napéjegyenlőséggel, s a hagyományok szerint ekkor tartott termékenységi ünneppel.
A zsidó húsvét, vagyis a pészah fontos szerepet játszik kialakulásában. A zsidók ekkor ünneplik az egyiptomi rabságból való menekülést. Az Ótestamentum írása szerint a Halál angyala lecsapott az egyiptomiakra, a zsidók kapuját azonban elkerülte, mert egy frissen megölt bárány vérével volt bekenve.
A keresztények Jézus feltámadását ünneplik. A húsvétot megelőző vasárnap tartjuk a virágvasárnapot, amikor Jézus bevonult szamárháton Jeruzsálembe és pálmaágakat terítettek le elé. Nagycsütörtökön elfogták az Olajfák hegyén, Nagypénteken pedig Pilátus halálra ítélte. Nagyszombaton Jézus előre megmondta, hogy Húsvétvasárnapon (harmadnapon) feltámad.

A húsvétban jelentős szerepe van a báránynak. Megvédte a zsidókat és pont ezért Jézus Krisztust is jelképezi. Ő volt az, akit a mi bűneink miatt feláldoztak.
A Bibliában nem szerepel nyúl, mégis mindannyian társítjuk a húsvéthoz. Ezen túlmenően a nyúl a termékenységet is szimbolizálja.
Egyes német nyelvterületen egyébként ilyenkor gyöngytyúkot ajándékoztak tojásaival együtt egymásnak. A gyöngytyúk pedig németül Haselhuhn, azaz röviden Hasel. A nyúl németül Hase és a két szó hasonlósága révén keveredhettek össze a fogalmak, és így a nyuszi már a világ minden részén elterjedt.

Nyúl, bárány, tojás, locsolás – A húsvéti szimbólumok jelentése

A tojás a termékenységet, az újjászületést jelképezi. Rejtélyesség, ahogyan az élettelenből kifejlődik az élet. A piros tojásnak mágikus ereje van, erőt, illetve Krisztus vérét is szimbolizálja.

Húsvéthétfőn a legények elindulnak locsolkodni. E 17. századból eredő magyar húsvéti hagyomány szerint vízzel, manapság illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat, akik ilyenkor felvették legszebb ruháikat és várták a legényeket, akik vödör vizekkel öntötték le őket. Ez a szokás szintén a termékenység kultusszal áll összefüggésben.

A kalács a jólét és gazdagságot jelképezi, a hálaadást fejezi ki. A hármasfonatos verzió a leggyakoribb. Ez a sült kelttészta szintén csak a magyar hagyományokban fordul elő és az ősi áldozati ételek maradványaként tartják számon.
A régi húsvéti hagyományok szerint húsvétkor a kalácsot és a sonkát is a templomban szenteltették. A sonkát sózással, pácolással és füstöléssel készítik, a sertés combjából és lapockáját tartósítják így. Nyersen is fogyasztották valamit egyéb ételeket (sonkás tészta, káposztás ételek, babos ételek) is készítettek vele. Igaz a mondás, hogy ahány nép annyi szokás. Németországban a fekete erdei sonka, Olaszországban a Prosciutto, Spanyolországban a Jamón a legnépszerűbb. Ezek is mindennap jelen vannak az életünkben, sok üzletben találkozhatunk velük, ezért érdemes kipróbálni.

Mindannyian belevittük a saját hagyományainkat a húsvét ünneplésébe, de a legfőbb elemek megmaradtak. A rokonlátogatás és az együtt eltöltött idő pedig kiemelkedik a hétköznapok szürkeségéből, ezért kedves szívünknek és lelkünknek.

Kellemes Húsvétot Mindenkinek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.