Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. November 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Olcsóbb a forint alapú lakáshitel, mint a válság előtti frankhitel volt

Olcsóbb a forint alapú lakáshitel, mint a válság előtti frankhitel volt

Hatalmas változásokat hozott a lakáshitelek piacán az MNB kamatcsökkentési sorozata. Ma már az árfolyam kockázat nélkül, azaz forint alapon felvett hitelek törlesztőrészlete kisebb lehet, mint a 2006-2007-ben a válságot megelőzően svájci frank alapon elérhető hiteleké volt. Mindebből egyenesen következik, hogy amennyiben az átlagember jövőbe vetett bizalma megnő, a lakáshitelek felvétele, az ingatlanpiaci adásvételek száma akár számottevően is bővülhet - derül ki a Bankmonitor elemzéséből.

A kamatcsökkentések hatására az állami kamattámogatással rendelkező hitelek és a normál piaci hitelek között nincs érdemleges különbség. Bankmonitor.hu lakáshitel-piaci körkép.

Ma akár 69.000 Ft-os havi törlesztőért lehet megkapni egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitelt, 8.000 Ft-tal is kisebb havi törlesztőrészletért, mint 2008-ban ugyanezen hitelt svájci frank alapon. Nem csupán a 10 százalékkal kisebb törlesztő részlet a jelentős előny, hanem az a tény, hogy nincs árfolyamkockázat. A forint svájci frankkal szembeni árfolyam elmozdulása volt ugyanis az a tényező, amely korábbi hitelfelvevők tömegeinek keserítette meg az életét. Hiába volt ugyanis kedvező a törlesztőrészlet a hitel felvételekor, a későbbi árfolyam elmozdulás szélsőséges esetekben 60 százalékos, vagy ezt meghaladó törelsztőrészlet emelkedést okoztak. Ez a veszély ma már forint alapon egyáltalán nem fenyeget.

A hitelpiaci kínálat azonban rendkívül széles, 69.000 Ft-tal szemben ugyanis akár 83.600 Ft-ot is fizethetünk egy azonos összegű és futamidejű hitelért. A teljes visszafizetés a legjobb és a 20. legjobb lakáshitel között a 20 éves futamidő alatt 7 millió Ft-tal (42 százalékkal) is eltérhet! 10 millió Ft hitel felvételekor ma a legjobb esetben 20 év alatt 16,5 millió Ft-ot fogunk visszafizetni.

Gyakorlati tanácsok: mire érdemes figyelni?

Hiába nincs árfolyamkockázat, nem szabad kicentizni a családi költségvetést: csak olyan nagyságú hitelt vegyen fel mindenki, amit kényelmesen tud fizetni. A bankok hitelelbírálása ma már lényegesen szigorúbb, mint 2006-2007-ben, így nem is biztos, hogy megkapjuk azt a nagyságú hitelt, amit szeretnénk 15-20-25 évre döntesz hitelfelvételkor, így érdemes egy kicsit több időt tölteni a kérdéssel, mint a plazma TV kiválasztásával Ugyan árfolyamkockázat már nincs, a forint kamatok emelkedése esetén a törlesztő részlet emelkedhet. Tisztán kimutatható jövedelem és a hitel fedezetéül szolgáló lakás, ingatlan rendezett tulajdonosi viszonyai elengedhetetlenek. Fontos megjegyezni, hogy jövedelem vonatkozásában két hónapos munkaviszony nem lesz elegendő… legalább a próbaidőn túl kell, hogy legyünk (ez persze nem jelenti azt, hogy vállalkozók nem kaphatnak lakáshitelt, de esetük jelentősen eltér az alkalmazottakétól).

A hitelek, amiket az állam támogat

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében az „Otthonteremtő” névre keresztelt hitelek esetében a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt az állam. A kamattámogatással együtt sem lehet azonban a hitel ügyleti kamata kisebb, mint 6 százalék. Ezen „apró” kitételnek köszönhetően az állami támogatással bíró hitelek csak az esetek nagyon kis részében kedvezőbbek most, mint a piaci hitelek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő