Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. December 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rekordszinten a globális lakóingatlan árak

Rekordszinten a globális lakóingatlan árak

Rekordszintre nőttek globálisan a lakóingatlan árak, elsősorban a feltörekvő ázsiai országok piacán bekövetkezett jelentősebb drágulás hatására.

A Knight Frank ingatlanpiaci tanácsadó cég által vezetett globális lakóingatlanár-index 4,6 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel 4 százalékkal haladta meg a 2008 második negyedévében kialakult eddigi rekordot.

A londoni székhelyű szervezet a világ 53 országának lakóingatlan-piaci ármozgását követi figyelemmel. A szeptemberig tartó egy évben Dubajban nőttek a legjelentősebben a lakóingatlanárak, a drágulás csaknem 25 százalék volt, de például Tajvanon 15,4 százalékos, Indonéziában 13,5 százalékos, Törökországban 12,5 százalékos, Brazíliában pedig 11,9 százalékos áremelkedést jegyeztek fel.

A kimutatás szerint elsősorban Délkelet-Európa húzta vissza a Knight Frank globális mutatóját, az árak jelentősebben csökkentek Horvátországban, Spanyolországban és Görögországban. A Knight Frank által vizsgált országok közül 17-ben csökkentek a lakóingatlanárak, ezek közül 14 európai volt, a fennmaradó három ország pedig Japán, Dél-Korea és Új-Zéland.

Az ingatlanpiaci tanácsadó cég szerint a globális lakóingatlan-piacra a legnagyobb kockázatot azt jelenti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lassítja majd havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programját. A Knight Frank szerint az intézkedésre márciusig sor kerül, de januárban még nem. A Fed lépése miatt a londoni székhelyű szervezet azzal számol, hogy az amerikai lakóingatlanárak növekedése jövőre 6,5 százalékra lassul az idei mintegy 11 százalékról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.