Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok száz milliárd forint útfejlesztésekre

Sok száz milliárd forint útfejlesztésekre

Szinte nincs az országnak olyan térsége, amelyet ne érintene egy-egy átadott, folyamatban levő vagy kezdődő nagyobb útfejlesztés. Befejeződött az M0-s autóút háromsávosra bővítése az M6-ostól az M5-ös autópályáig, a déli szektor rekonstrukciója hamarosan folytatódik. Megkezdődött az M4-es autópálya építése Abony és Fegyvernek között, amely három részben készül el, illetve megépülhet a Pécset délről elkerülő sztrádaszakasz is - írja a Magyar Nemzet.

Bács-Kiskun megyében készül a kecskeméti északi elkerülő út, közben a megyeszékhely belterületéről kifelé négysávosra bővítik az 52-es és 54-es utakat az M5-ös autópályáig, amivel összekötik a Mercedes-üzemet a sztrádával. Hamarosan indul az 55-ös út felújítása Baja és Szeged között, illetve rendbe teszik az 53-as főutat az 55-ös úttól az országhatárig. Jövő tavasszal elkezdődik a Soltot északról elkerülő út építése, valamint az 51-es út teljes felújítása az elkerülő és Dunavecse között. Ugyanekkor kezdődnek a munkálatok az 51-es út másik szakaszán Kalocsa északi határától Baja északi körforgalmáig.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2013 októberéig 70 kilométernyi útszakaszt újítottak fel, a fejlesztés érintette egyebek mellett a Cigánd–Pácin közötti utat 7,9 kilométer, a Szikszó–Gagyvendégi közötti összekötő utat 21 kilométer és a Nyékládháza–Tiszacsege összekötő utat 20,1 kilométer hosszan. Folyik a 37-es főút felújítása Sátoraljaújhely és Felsőzsolca között. A szlovák határtól Szerencsig a kivitelező már végzett a munkálatokkal, a fennmaradó, Szerencs és a gesztelyi part közötti szakaszt tavasszal teszik rendbe. Ugyanekkor folytatódik a miskolci elkerülő út építése is az M30-as és a 26-os főút között.

Csongrád megyében a legjelentősebb útépítés az M43-as autópálya Makótól a határig tartó szakaszának építése. A 23,1 kilométeres szakasz előkészítő munkáit idén tavasszal kezdték meg, az építkezés várhatóan a jövő év végére fejeződik be. Ezzel a Romániából induló, illetve oda tartó teherforgalom teljes egészében kiszorítható lesz az érintett településekről. Az új autópálya-szakasz 46 milliárd forintból készül el. Kétszer két sávos lesz, három új csomópontot, két vasúti felüljárót és két pihenőhelyet építenek.

Hajdú-Bihar megyében a következő 2-4 évben kiemelten a 4-es számú főutat, valamint a „halálútnak” nevezett 471-es és a 48-as számú másodrendű utakat fejlesztik, illetve újítják fel. A saját forrásból megvalósuló nagy felületű burkolatfelújítások hamarosan befejeződhetnek – a munkák harmada marad tavaszra –, és az előzőeken kívül több problémás szakaszon javítják a közúti közlekedés feltételeit. Az első- és másodrendű utakon kívül több négy számjegyű út kap új aszfaltborítást, településeket összekötő utak és nagy forgalmú szakaszok (3502, 4212, 4217, 4219, 4811, 4904) rekonstrukciója teszi biztonságosabbá és komfortosabbá a mindennapokat.

Pest megyében az M0-s autóút háromsávosra bővítése volt a legjelentősebb fejlesztés, amely két ütemben valósult meg: az M6-os csomóponttól az 51-es főútig 11 kilométer hosszan, ami két Duna-hidat is érintett. Utána következett az 51-es főút és az M5 autópálya közötti szakasz kétszer három sávosra szélesítése. A két fejlesztéssel biztonságosabb és gyorsabb lett a közlekedés az M0-s autóúton. Az M5 és az 51-es csomópont közötti átkötéssel összezárult az M0, így megszűntek a torlódások az M5 fővárosi bevezető szakaszán. Hamarosan folytatódik az M0-s gyorsforgalmi út déli szektorának rekonstrukciója.

Vas megyében az M86-os autóút építése a legfontosabb fejlesztés, ami, ha elkészül, jelentősen javítja a térség összeköttetését a fővárossal és az ország más részeivel. Az M86-os út jelenleg Vát és Szombathely között épül, míg a Szeleste és Csorna közötti szakasza két ütemben készül el 2016. novemberig. E beruházással párhuzamosan a 86-os főút Szombathelytől délre levő szakaszán is elkezdődnek a munkálatok. A beruházásban kétszer két sávos előzési szakaszok, településeket elkerülő utak épülnek, és az útburkolatot is megerősítik. Szombathelyről délre az első négysávos szakaszt november végén át is adják a forgalomnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő