Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 05. 10:48, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Time-lapse fotók igazolták, hogy a dohányzó anyák embriói lassabban fejlődnek

Time-lapse fotók igazolták, hogy a dohányzó anyák embriói lassabban fejlődnek

Dohányzó és nem dohányzó nők embrióiról időugrással készült time-lapse fotósorozatok igazolják, hogy a dohányos nőktől származó embriók lassabban fejlődnek - számoltak be eredményükről egy francia termékenységi klinika kutatói az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban rendezett konferenciáján.

A Nantes-i Egyetem klinikájának kutatói lombikbébiprogramban résztvevő nők embrióit fényképezték rendszeres időközönként a petesejt megtermékenyítésétől egészen addig, amíg az embriót beültették az anyák méhébe. A felvételek azt mutatták, hogy minden fejlődési szakaszban néhány órával lemaradtak a fejlődésben a dohányzó nőktől származó embriók.
"Aki babát akar, szokjon le a dohányzásról" - hangsúlyozta Thomas Freour kutatásvezető a BBC hírszolgálatának (www.bbc.co.uk/news/health-18689728).
A dohányzás csökkenti a vágyott gyerek megszületésének esélyét, ezért a termékenységi programban, lombikbébi-eljárásban részt vevő párokat általában megkérik, hogy a családtervezés idejére hagyjanak fel szokásukkal.
A mesterséges megtermékenyítés során az anyától levett petesejteket laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg az apa hímivarsejtjeivel. A megtermékenyült petesejt ezt követően néhány napig Petri-csészében fejlődik, ami különleges lehetőséget biztosít arra, hogy osztódását és növekedését megfigyeljék, vagy akár megörökítsék.
A francia szakemberek 868 embrió fejlődését követték így nyomon, az embriók közül 139 dohányos anyától származott. Úgy találták, hogy az ötsejtes állapotot a nem dohányzó anyák embriói a megtermékenyítés után 49 órával érték el, míg a dohányos nők embrióinál ehhez 50 órára volt szükség. Hasonlóan: a nyolcsejtes állapot eléréséhez 58 órára volt szükségük a nem dohányzó anyák embrióinak, míg 62 órára a dohányzó anyák embrióinak.
Freour kiemelte, hogy a dohányzó anyák embrióinak fejlődése átlagosan két órát késik a normál ütemtől, ami jelentős lemaradás. A megfigyelt jelenség okát és lehetséges következményeit nem ismerik, ám mindenképpen azt ajánlják, hogy aki gyereket akar, mondjon le a dohányzásról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.