Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Február 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Törökországba már nem kell vízum

Törökországba már nem kell vízum

Napokon belül vízum nélkül utazhatnak a magyarok Törökországba. Eddig a határokon 15 euróért, és hosszú sorban állásért cserébe lehetett vízumot kapni, mostantól elég lesz egy érvényes útlevél. Turisztikai adatok szerint tavaly csak októberig mintegy 90 ezer magyar utazott Törökországba - írta a hirado.hu.

Napokon belül a magyar állampolgárok már vízum nélkül is be tudnak lépni Törökországba, az erről szóló megállapodást decemberben írta alá Isztambulban a török kormányfő és magyar miniszterelnök. Orbán Viktor akkor azt mondta: a vízummentesség a kormány keleti nyitás politikájának méltó megkoronázása. A miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésén is beszélt a megállapodásról.

A magyar turisták egyik legkedveltebb úti célja Törökország. Tavalyhoz képest már most 20 százalékkal több utat foglaltak.

Az utazási irodák arra számítanak, hogy ezután még többen utaznak majd a két kontinensen fekvő országba. „Ha a vízummentességet végre bevezetnék, akkor szerintünk sokkal több utast tudnánk elküldeni ezekre a desztinációkra” – mondta Lengyel Mária, a Cartour értékesítési vezetője.

A török Hivatalos Közlönyben csütörtökön jelent meg a vízummentességről szóló határozat. A rendelkezés február 9-én, vasárnap lépett életbe, végrehajtására azonban még pár napot várni kell.

A külügyminisztérium azt tanácsolja mindenkinek, hogy ebben az átmeneti időszakban utazás előtt mindenképpen érdeklődjenek, hogy be lehet-e már vízum nélkül is lépni az országba. „Mondjuk ez a határon kiderül, és az eddigi rendszernek megfelelően határon is lehet vízumot igényelni, de ha valaki nem akar addig várni, akkor akár a Török Köztársaság budapesti konzuli irodáját keresse meg, vagy a légitársaságnál érdeklődjön'- fogalmazott Kaleta Gábor szóvivő.

A vízummentességgel a törökországi utazáshoz ezentúl csak egy olyan útlevélre lesz szükség, ami a megérkezéstől számított legalább hat hónapig érvényes és van benne üres oldal a pecsétnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -