Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Május 28. 07:12, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Új nemzetközi magánjogi kódex készül

Új nemzetközi magánjogi kódex készül

Új nemzetközi magánjogi kódex megalkotásáról döntött a kormány, a törvény koncepcióját ez év novemberre, a normaszöveg tervezetét jövő novemberre kell megalkotnia az Igazságügyi Minisztériumnak.

Olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában. A kormányhatározat elrendeli a nemzetközi magánjogról szóló 1979-es törvényerejű rendelet átfogó korszerűsítését. Ennek érdekében létrejön a Nemzetközi Magánjogi Kodifikációs Bizottság, november 30-ig kidolgozzák az új szabályozás koncepcióját, 2016. január 31-ig lefolytatják a koncepcióról a szakmai, társadalmi vitát, majd pedig a koncepció alapján 2016. november 30-ig megalkotják az új nemzetközi magánjogi szabályozás normaszövegének tervezetét.

A Nemzetközi Magánjogi Kodifikációs Bizottság elnöke Vékás Lajos akadémikus, aki korábban az új polgári törvénykönyv kodifikációját irányította, a bizottság társelnök Berke Barna államtitkár, a bizottság tagjai között van Martonyi János professor emeritus, az első és a második Orbán-kormány külügyminisztere, valamint egyetemi tanárok és kúriai bírák.

A nemzetközi magánjog államok, illetve állampolgárok polgári jogi ügyleteivel - így többi között szerződések, vagy házasság, öröklés, szellemi alkotások jogával - foglalkozik.

Címkék: kódex, magánjog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.