Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

100-150 ezret keresnek a vendéglátóiparban elhelyezkedő frissdiplomások

100-150 ezret keresnek a vendéglátóiparban elhelyezkedő frissdiplomások

A kereskedelmi és vendéglátóiparban a vállalatok 92 százaléka foglalkoztat frissdiplomásokat, akiket átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérrel vesznek fel a munkáltatók.

A legtöbb vállalatnál a végzettségnek megfelelő munkakörben kezdik a pályát a fiatal szakemberek, akiktől biztos idegennyelv-ismeretet, jó kommunikációkészséget, talpraesettséget és pozitív kisugárzást várnak el – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Karrier Napján kiállító 26 nagynevű vállalat részvételével végzett kutatásból.

A Karrier Napján 26 hazai, főként kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalat bevonásával folytatott kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, hogy feltérképezze milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciát várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól.

A vállalatok 92 százaléka foglalkoztat pályakezdőt

Frissdiplomás munkaerőt a megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat: 37 százalék tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, míg 29 százalék 6-10 pályakezdőt, 17 százalék 4-5 frissdiplomást, 13 százalék pedig 2-3 frissen végzett munkavállalót alkalmaz évente.

A frissdiplomások többsége végzettségének megfelelő munkakörben kezd.

A megkérdezett vállalatok 92 százalékánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek többsége szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8 százalék ezt elengedhetetlennek is tartja.

Idegennyelv-ismeret és jó beszédkészség társuljon a pozitív kisugárzással

A BGF KVIK karrier napján adott vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül a Top5-be – az alábbi sorrendben – ezek kerültek: 1. idegennyelv-ismeret 2. jó kommunikációs készség 3. határozottság, önállóság 4. pozitív kisugárzás 5. rugalmasság.

A frissdiplomások többsége 100-150 ezer forint nettó kezdőbérre számíthat

A kutatásban részt vevő vállalatok többsége, 61 százalék a frissdiplomások nettó átlagkeresetét 100-150 ezer forint között határozta meg, 22 százalék 150-200 ezer forint között. A vendéglátó és kereskedelmi iparban a cégek 8 százaléknál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ugyanakkor 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért csupán a vállalatok 9 százaléka jelölt meg.

A szakmai gyakorlat szükséges

A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók: két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról. Visszajelzéseik szerint a pályakezdő fiatalok és a vállalatok számára egyaránt előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók szerint a gyakorlat során a hallgatók felkészülnek a munka világára, megismerkednek a munkahelyi viszonyokkal, a vállalati kultúrával, valamint szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad a gyakorlati képzés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.