Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 03. 07:57, péntek | Sport
Forrás: mno.hu/MTI

4-5 éremesélyest is vihet Londonba a szövetség?

4-5 éremesélyest is vihet Londonba a szövetség?

A jelenlegi kettő mellé további 3-4 olimpiai kvóta megszerzésében bízik Struhács György, a kötöttfogású birkózók kapitánya, aki ugyanakkor értetlenül áll a kvalifikációs versenyek időpontja és lebonyolítási rendje előtt.

„Őszintén szólva szerintem valami van a háttérben, talán éppen az európaiak visszaszorítása, mert nehezen magyarázható az, hogy amíg minden földrész kvalifikációs versenye jóval megelőzi az április végén, május elején esedékes két világkvalifikációs versenyt, addig Európáé egy héttel van a kínai viadal előtt, azaz három héten belül rendezik meg a három versenyt” – mondta az MTI-nek Struhács György. „Előbb Szófia, a következő héten a kínai Tajjüan, azt követően pedig Helsinki lesz a helyszín. Az külön érdekesség, hogy mind a három versenyen egy fogásnemet egy nap alatt bonyolítanak le, ami szintén vet fel kérdéseket, könnyen előfordulhat, hogy egyszerre három magyar lesz szőnyegen, azaz úgy kell utaznunk, készülnünk, hogy ilyen esetben is minden birkózónkkal legyen ott valaki” – tette hozzá.

A szakágvezető elmondta, hogy a szoros menetrend ellenére nem merült fel, hogy a kínai viadalt kihagyja a csapat, s abban lehet bízni, hogy néhány kategóriában, így 66, 74 és 96 kilóban is tud majd cserélni.

Taktika

„Azt tervezem, hogy a márciusi Európa-bajnokságon a kvótaszerző versenyekre készülők közül Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Kiss Balázs sem indul, mert a legfontosabb, hogy a kvalifikációs viadalokon tökéletes formában legyenek. Tudni kell, hogy Lőrincz súlyában, 66 kg-ban, illetve Bácsi kategóriájában, 74 kilóban iszonyatosan nehéz lesz a helyzet, mert velük együtt a súlycsoport legjobbjai maradtak le a tavalyi vb-n a kvalifikációról. Balázs helyzete ebből a szempontból könnyebbnek tűnik, persze az sem lesz egyszerű. Mindenesetre ha szükség lesz rá, az ő súlycsoportjaikban tudok majd cserélni, Lőrinczet Korpási Bálint, Kisst Rizmayer György helyettesítheti, míg Bácsit Kun Renátó vagy Szabó Martin” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy abban az esetben, ha a cseréknek sikerül megszerezniük a kvótát, az adott kategória indulójáról a versenysorozat lezárulta után döntenek majd.

A válogatott keret már túl van egy válogatóversenyen, melyet Struhács az elmúlt évek legszínvonalasabb ilyen jellegű eseményének minősített, s most Tatán készülnek a legjobbak, akik februárban a hagyományos szombathelyi Golden Grand Prix-n lépnek szőnyegre.

Motiváció

„Jó állapotban vannak a fiúk, s nagyon motiváltak. Egyedül a pekingi olimpia ezüstérmesével, Fodor Zoltánnal vannak gondok, méghozzá elég komolyak, mert korábbi súlyos térdsérülése után most a gerince is megsérült, s jelenleg még várjuk az orvosi vizsgálatok eredményeit” – nyilatkozta a kapitány.

Biztos pontok

A londoni olimpián eddig – a tavalyi vb-ről – Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) biztosította helyét, ők ezért a többiekétől némileg eltérő felkészülést végeznek. Náluk más a helyzet, ők az Eb-n ott lesznek, azt követően pedig az olimpiára kell készülniük. „Általában elmondható, hogy mindenki jó formában van, jól teljesít, de rajtuk abszolút érződik, hogy nem nyomja őket a kvótaszerzés terhe, nyugodtan dolgozhatnak” – mondta a válogatott legkisebb és legnagyobb tagjáról Struhács György.

A kapitány a kvalifikációs sorozattal és magával az olimpiával kapcsolatban hangsúlyozta: a még kvóta nélkül állókban azt a tudatot erősíti, hogy a céljuk az legyen, olimpiai bajnokok akarnak lenni, s így tekintsenek a tavaszi viadalokra.

„Azt gondolom, hogy ha minden a terveink szerint alakul, akkor Londonba úgy utazhatunk ki, hogy 4-5 ember is éremesélyesként léphet majd szőnyegre az ötkarikás játékokon” – tette hozzá.

Címkék: birkózás, london, olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.