Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A CT-nél is kímélőbb, hatékonyabb segítség az MR-vizsgálat

A CT-nél is kímélőbb, hatékonyabb segítség az MR-vizsgálat

Magyarország vezető helyen áll a tüdőrák és a szív és érrendszeri betegségek halálozási statisztikájában. A mellkasi szervek vizsgálatát gyanú esetén döntően CT-vel (komputertomográf) végzik, ami a röntgennél kevesebb sugárterhelést jelent. Sokan nem tudják azonban, hogy van egy másik módszer is, az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat, mely nem jár sugárterheléssel. Sőt, bizonyos betegségek – például a limfómák – esetében még pontosabb eredményt ad: kimutatja az élő tumorsejteket is.

A beteg állapotáról így többet mond az orvosnak, aki ez által hatékonyabban gyógyíthat – állítja Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont vezetője. Rudas szerint a jövő útja a személyre szabott diagnózis és a személyre szabott gyógyítás – erre ad lehetőséget az MR. A Semmelweis Egyetemen immár ötödik éve az országban egyedülálló módon az egész testet lehet vizsgálni úgynevezett diffúzós MR módszerrel – leginkább onkológiai és gyulladásos betegségek esetében alkalmazzák. Segítségével főleg az utókezelésben valósul meg hatékonyan a személyre szabott orvoslás, vagyis kemoterápia után a rendkívül pontos vizsgálati eredmény alapján van lehetőség a kezelést úgy beállítani, hogy a szövődmény a minimálisra csökkenjen.

Sajnos kevés a készülék – Budapesten hét darab van, ebből a Semmelweis Egyetemen kettő. Az egyik, az MR Kutatóközponté az országban a legnagyobb teljesítményű, vagyis „3 Teslás”, azaz sokkal pontosabb és jobb minőségű képet ad, mint a többi – mondja az igazgató. Míg a CT röntgensugárral dolgozik, az MR a mágnese tér változását méri, akár pár perc alatt tiszta képet adva az érintett szervről. A kutatóközpontban betegség jellegétől függően a vizsgálat negyed órás, de háromnegyed órás is lehet. Sajnos mivel kevés a készülék a várólista hosszú, átlagosan fél év, de minden nap jut hely az akut betegeknek, akiknek azonnali vizsgálatra van szükségük.

A készülék segítségével a fővárosi régióban világszínvonalon látják el a gyerekek vizsgálatát. Ez azt jelenti, hogy szinte minden kérdéses esetben a legmagasabb színvonalú MR vizsgálatot tudják biztosítani, ami a gyermekek esetében azért is rendkívül fontos, hogy ne kapjanak sugárzást. Évente több mint három ezer gyermeket vizsgálnak.

A neuroradiológia területén, ami az agy és a gerinc betegségeivel foglalkozik, a stroke kezelésben tapasztalható áttörés – mutat rá Rudas Gábor. Eddig döntően a szélütést is CT-vel vizsgálták – egyszerűen mert több CT készülék áll rendelkezésre -, de ma már tudják, hogy az MR-rel pár perc alatt sokkal több információt kaphat az orvos, így a károsodást egyénre szabottan tudják kezelni. Ugyanez igaz bizonyos gyulladásos, fertőzéses betegségek esetében is (agyvelő-, agyhártyagyulladás, Sclerosis multiplexre, stb.) Az MR-nek – amellett, hogy nincs sugárterhelése -, megvan az az előnye is, hogy például egy veseelégtelen beteget is tudnak vizsgálni, mert nincs szükség a vesét terhelő kontrasztanyag beadására. Vagyis nem kell választani a szerv és vese között. Ahogy a közelmúltban Visegrádon tartott neuroradiológiai konferencián is elhangzott, az MR vizsgálatok területe nagy fejlődés előtt áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;