Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. November 07. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

A Duna minimális vízállásánál is hűteni lehet a paksi atomerőművet

A Duna minimális vízállásánál is hűteni lehet a paksi atomerőművet

A Dunán még minimális vízhozamnál is kellő mennyiségű víz érkezik, és a minimális vízszint körüli állapotnál is elég tartalék áll rendelkezésre ahhoz, hogy a paksi atomerőművet hűteni lehessen

- mondta Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kedden Budapesten, a Portfolio Energy Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián.

Hozzátette: az eredeti terveknek megfelelően, a két új blokk szivattyútelepét a jelenleginél csaknem két méterrel mélyebbre telepítik majd, ami további tartalék ahhoz, hogy az erőmű biztonsággal hozzáférjen a hűtéshez szükséges vízhez.

A beruházás környezetvédelmi engedélye a jogszabályokkal összhangban rögzíti a Duna hőmérsékletével, illetve az atomerőmű által okozott hőterheléssel kapcsolatos feltételeket, amelyeket be kell tartani az új blokkok tervezése és üzemeltetése során - hangsúlyozta Aszódi Attila.

Az államtitkár előadásában kitért arra, hogy az Európai Unió Bíróságának határozata szerint az Egyesült Királyság támogatást nyújthat a Hinkley Point C atomerőmű építéséhez, ezzel a testület jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét.

Aszódi Attila kiemelte: az európai bíróság szerint atomerőművet építeni olyan beruházás, amely az európai villamosenergia-infrastruktúrát fejleszti, és javítja az ellátás biztonságát, így fontos közös cél. A testület kimondta, hogy a tagállamoknak joguk van a különböző energiaforrások közül választani, erről maguk dönthetnek. A bíróság azt is megállapította, mivel az atomerőművek folyamatosan képesek áramot termelni, így nem válthatók ki az időjárásfüggő megújuló bázisú erőművekkel - tette hozzá.

A Paks II. beruházásra megadott európai bizottsági jóváhagyást szintén megtámadta Ausztria az Európai Bíróságon. Az államtitkár szerint a brit és a magyar helyzet nagyon hasonló, ezért bízik abban, hogy a bíróság a paksi erőmű esetében is európai bizottsági döntés mellett foglal állást.

Aszódi Attila elmondása szerint az eljárás nem késlelteti a beruházást. Paks II. a jogerős környezetvédelmi, valamint a telephelyengedélyt már megkapta. Dolgoznak a létesítési engedélykérelem összeállításán, amely a legbonyolultabb engedélykérelem a magyarországi atomenergia történetében - emelte ki.

A telephelyen meg kell építeni a beruházás megvalósításához szükséges kiszolgáló létesítményeket, ezek közül két irodaépület építési engedélyét már megkapták.

Folyik egy transzformátorállomás építése és a telephely előkészítése is - ismertette az államtitkár.

Címkék: atomerőmű, duna, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során