Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A férfiak és a nők szervezete másképp dolgozza fel a zsírt

A férfiak és a nők szervezete másképp dolgozza fel a zsírt

A férfiak és a menopauza előtt álló nők szervezete másképpen dolgozza fel a zsírt, emiatt a férfiaknál nagyobb az olyan felesleges zsírlerakódás miatti betegségek kialakulásának kockázata, mint a szívbetegség vagy az elhízás - állítja egy új tanulmány, amelyről aFox Newsszámol be.

A kutatás keretében arra voltak kíváncsiak, hogy azonos étrend mellett a férfiak és a nők anyagcsere folyamata mennyiben egyezik meg, illetve tér el egymástól. Az egereken végzett kísérlet során mind a hím, mind a nőstény állatokat magas szénhidrát, zsír és cukortartalmú étrenddel etették.

A szakemberek megvárták, amíg a két nem tagjai elérték ugyanazt a súlyt, mivel a hímek alapból általában súlyosabbak, mint a nőstények. Ebben az intervallumban a hímeknél már kialakult a 2-es típusú diabétesz, szívük megnagyobbodott, ami további kardiovaszkuláris betegségekkel van összefüggésben. A nőstényeknél ugyanebben a súlytartományban nem fedeztek fel ilyen szövődményeket.

A szövetek mélyebb elemzésekor azt fedezték fel, hogy a hímek agyában megemelkedett a gyulladásos markerek aránya, míg a nőstényeknél nem. Ezt követően a kutatók menopauzás állapotot imitáltak a nőstény egereknél úgy, hogy petefészküket eltávolították és ilyenkor már hasonló elváltozásokat mutatott a szervezetük a zsíros ételek hatására, mint a férfiaké.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk