Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 02. 17:04, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A járvány egyértelműen lecsengőben van

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette: az elmúlt 24 órában 29 új fertőzöttet regisztráltak, és 5 ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1229, 427 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos szólt arról, hogy a járványügyi adatokat miden nap elemzik, hogy egy esetleges gócpont kialakulásánál azonnal cselekedni tudjanak.

Elmondta: a heti járványügyi adatokat elemezve kirajzolódik a magyarországi járványgörbe. Eszerint a március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.

Az első haláleset a 11. héten történt, a legtöbb, 91 haláleset a 16. héten volt.

Elmondta: számos környezeti és szociális tényező határozza meg egy járvány mértékét és lefolyását. Ezeket annak érdekében elemzik, hogy egy esetleges második hullám esetén még a jelenleginél is hatékonyabb intézkedések legyenek bevezethetőek. Az adatokból kitűnik, hogy a fertőzöttek 58 százaléka nő és 42 százalékuk férfi. A leginkább érintett a 65-79 éves korosztály. Közülük kerül ki a fertőzöttek 25 százaléka. Húsz százalékuk 80 évnél idősebb, illetve 15 százalékuk 50-59 éves.

Százezer lakosra 40 regisztrált fertőzés, illetve 5 haláleset jutott Magyarországon. A leginkább a fővárosban terjedt a vírus, ahol 100 ezer lakosra 106 pozitív eset jutott, míg Békés megyében csupán 3 - tette hozzá.

Érdekességként említette, hogy leteszteltek ezer olyan mintát, amelyek vírus megjelenését megelőzően, az influenzaszezon miatt végzett, úgynevezett légúti panelvizsgálatok után maradtak meg.



Az ezer minta közül egy, március 12-i mintában, találtak koronavírust, a korábban levett mintákban nem. Ebből pedig az következik, hogy valóban március 4. körül jelent meg a vírus Magyarországon, vagyis akkor, amikor deklarálták a járványhelyzetet - ismertette.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy számos idősotthonban végeztek fertőtlenítést. Az eljárás pedig bármikor megismételhető, ha szükséges.

Ugyancsak kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a hatóságok folyamatosan végzik a fürdők és a strandok ellenőrzését. Ez nem csak az idei nyárra érvényes, mert a strandszezonban fokozott a népegészségügyi kontroll.

Arról is szólt, hogy a klór elpusztítja a koronavírust, vagyis az ivóvíz sehol nem lehet fertőző.

Egyébként az egészségügyi szolgáltatások csak akkor kötöttek teszthez, ha felmerül a fertőzés gyanúja, egyébként csak lázmérés és kérdőív előzi meg ezek igénylését - mondta Müller Cecília.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.