Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 01. 07:54, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A JP Morgan borúsan látja térségünk helyzetét

A JP Morgan borúsan látja térségünk helyzetét

A bankhitelek folyósítási kondícióinak szigorodása már érezteti növekedéskorlátozó hatását a felzárkózó térség gazdaságokban az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban ismertetett új elemzése szerint

A JP Morgan pénzügyi elemzői kimutatták, hogy a vizsgált európai, ázsiai és latin-amerikai felzárkózó gazdaságokban tavaly májusban tetőzött a belső hitelkiáramlás növekedési üteme, az egész térségre nézve átlagosan 24 százalékos éves bővüléssel. Novemberben azonban átlagosan már csak 15 százalékkal nőtt tizenkét havi összevetésben a hitelkiáramlás ebben az országcsoportban.

Háromhavi szekvenciális összevetésben még meredekebb a lassulás. A ház adatai szerint az így számolt, éves szintre kivetített hitelkiáramlási növekedés 2010 végén még 32 százalékos volt, tavaly novemberben azonban mindössze 4 százalékos.

Európán a legnagyobb a nyomás

A JP Morgan elemzői szerint a három vizsgált térség közül a felzárkózó európai gazdaságokra nehezedik a legnagyobb nyomás, tekintettel arra, hogy ezeknek az országoknak a legszorosabb a kapcsolódása az euróövezethez. A bankpiaci kondíciók romlásából a közép-kelet-európai térségre háruló növekedési kockázatokra más nagy citybeli házak is felhívták már a figyelmet.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten kiadott idei első növekedési előrejelzésében szintén azt állapította meg, hogy az euróövezeti adósságválság már elkezdte éreztetni hatását a közép-kelet-európai átalakuló térségben, és az EBRD szerint az idén emiatt jelentősen lassul az országcsoport kilábalási folyamata.

Lassulás

A térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet prognózisa szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 3,1 százalék lesz az EBRD által 4,8 százalékosra becsült tavalyi GDP-növekedési átlag után. Az EBRD szerint e meredek növekedési lassulást elsősorban a valutauniós stressznek különös mértékben kitett Közép- és Délkelet-Európa gazdasági növekedésének jelentős gyengülése okozza.

A londoni pénzintézet szerint a Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban az idén átlagosan mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható az előző, tavaly októberi EBRD-prognózisban jósolt 1,7 százalék helyett.

Csapnivaló előrejelzés sújtja hazánkat

Magyarország esetében azonban a londoni bank a térségi átlagnál jóval meredekebben, az előző előrejelzésben szereplő 0,5 százalékos növekedésről 2,0 százalékponttal 1,5 százalékos GDP-visszaesésére módosította a 2012 egészére szóló GDP-növekedési becslését.

Az EBRD e szűkebb térségen belül még Szlovéniában jósol idei recessziót: a szlovén gazdaságra adott GDP-előrejelzését a korábbi 0,5 százalékos növekedésről 1,6 százalékponttal 1,1 százalékos visszaesésre rontotta.

Osztrák bankok

Londoni felzárkózó piaci közgazdászok több elemzésükben külön foglalkoztak az osztrák felügyeleti hatóságok nemrégiben hozott rendelkezésével is, amely szerint a közép-kelet-európai piacon jelenlévő osztrák bankoknak már 2013 januárjára teljesíteniük kell a szigorított Bázel-III-as tőkemegfelelési előírásokat, emellett biztosítaniuk kell, hogy keleti érdekeltségeik kinnlevőség-betétállomány rátája az új folyósítások esetében az idei év után nem haladhatja meg a 110 százalékot.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics ezzel kapcsolatos minapi elemzésében úgy vélekedett, hogy az osztrák bankok tőkemegfelelési rátaemelésének egyik módja a keleti érdekeltségek finanszírozásának csökkentése. A ház szerint a kelet-európai leánybankok számára ez azt jelentené, hogy csökken a portfolióikban lévő nagy mennyiségű, rövid futamú adósság megújításának elsődleges refinanszírozási forrása.

A Capital Economics szerint ebben a helyzetben a kelet-európai bankérdekeltségeknek két lehetőségük van: vagy más finanszírozási forrást találnak – szélsőséges esetben ez lehet akár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is –, vagy még tovább szigorítják hitelezési kondícióikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során