Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Május 07. 11:09, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A külföldön kiszabott közlekedési bírság több országban behajtható lesz

A külföldön kiszabott közlekedési bírság több országban behajtható lesz

A magyar autósok által külföldön elkövetett közlekedési szabálysértések - többek között gyorshajtás, ittas vezetés - miatt kiszabott bírságot három országban is behajthatják a jövőben.

Közölte ezt a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI megkeresésére.
Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Salzburg Fórum Sankt Pöltenben rendezett miniszteri értekezletén az MTI-nek nyilatkozva fontos lépésnek nevezte azt a közlekedési megállapodást, amely most született Ausztria, Horvátország, Bulgária és Magyarország között. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a tagállamok között a külföldön elkövetett szabálysértések bírságai behajthatók legyenek.

A BM tájékoztatása szerint a megállapodás a 2012. október 11-én Mátraházán aláírt - Magyarországon már törvényben is rögzített - egyezmény adminisztratív és technikai végrehajtási kérdéseit rendezi. A többi aláíró országban a parlamenti ratifikációs eljárások befejeződésének függvénye a hatályba lépés.

Kifejtették: a megállapodás nem hangolja össze a nemzeti jogszabályokat, azonban az Európai Unió vonatkozó irányelvében meghatározott nyolc közlekedési jogsértés szolgál háttérjogszabályként. Ezen nyolc tényállás esetén a kiszabott - szabálysértési és közigazgatási - bírságokat a felek egymás országaiban a jogi minősítéstől függetlenül elismerik és végrehajtják.

Ez a nyolc tényállás: sebességhatár túllépése, biztonsági öv használatának mellőzése, áthajtás piros lámpán, ittas járművezetés, kábítószer hatása alatt történő járművezetés, bukósisak viselésének elmulasztása, közlekedés tiltott sávban, valamint mobiltelefon vagy más kommunikációs eszköz jogellenes használata vezetés közben.

A BM azt közölte: a megállapodás hatálya az 50 eurót meghaladó pénzbírságokra terjed ki. A behajtott pénzösszeg a végrehajtó tagállamot illeti.

A magyar jogban a hatályos szabálysértési törvény szerint az elévülési idő 6 hónap, a közúti közlekedésről szóló törvény szerinti közigazgatási eljárás ügyintézési határideje 60 nap, objektív határideje szintén 6 hónap - írta a BM az MTI kérdésére, hozzátéve: "az elévülési idő egységes szabályozására nincs európai előírás, mindazonáltal a néhány hónapos elévülési idő a megállapodás hatálya alá tartozó jogsértéseknél általánosnak tekinthető".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.