Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg.

Az akciót a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két idős aktivistája követte el. A 82 éves Sue Parfitt tiszteletes és a 85 esztendős Judy Bruce nyugdíjas biológiatanár vésővel és kalapáccsal esett neki a British Library különtermében kiállított Magna Carta-példány üvegtárolójának.

A csoport által az X portálon közzétett felvétel szerint egyikük a vésőt tartotta, másikuk pedig a kalapáccsal ütögette az eszközt. Az üvegtároló tetején felszíni károk keletkeztek, de a tároló nem tört össze.

A Scotland Yard szándékos rongálás bűncselekményének gyanújával őrizetbe vette a két idős nőt. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a Magna Carta kiállított példányában nem esett kár.

Judy Bruce a rongálási kísérlet után közzétett videófelvételen kijelenti: a Magna Carta a jogállamiságról, a hatalmi visszaélés elleni fellépésről szól, "ám a mi kormányunk saját törvényeit is megsérti".

A két aktivista az akció után "A kormány megsérti a törvényt" feliratú transzparenst bontott ki a helyszínen, mielőtt őrizetbe vették őket.

A Magna Cartát János angol király látta el pecsétjével 1215. június 15-én, a Londontól nyugatra fekvő Runnymede mezején.

A király és az önkényeskedései ellen fellázadt bárók megállapodása rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy az uralkodó sem áll a törvények fellett.

A Magna Carta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták vagy átírták az évszázadok során, és 63 záradéka közül ma már csak négy található meg a brit jogszabályokban, mégis máig az íratlan brit alkotmányosság legfontosabb hivatkozási alapja, és nagy hatással volt jóval később kelt történelmi dokumentumokra, köztük az Egyesült Államok alkotmányára is.

A British Library a négy fennmaradt eredeti példányból kettőt őriz.

A fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil korábban is több történelmi jelentőségű - elsősorban képzőművészeti - alkotást próbált megrongálni figyelemfelkeltés céljával.

A csoport két tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban - amelyet üveglap védett - sértetlen maradt.

Tavaly novemberben a szervezet két másik tagja ugyancsak a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.

2024. Július 17. 08:02, szerda | Bulvár

Több mint negyven magyarországi turista került kórházba ételmérgezési tünetekkel Romániában

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek - közölte kedden az Adevarul hírportál.