Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar kultúra egy kincses doboz

A magyar kultúra egy kincses doboz

„A közgyűlési elnökség egy különleges lehetőség volt számomra, mert olyan gondolatok mentén dolgozhattam két éven keresztül, amelyekben régóta hiszek” - mondta Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete, aki az elmúlt két évben a világszervezet közgyűlésének elnöki tisztét töltötte be. 2011-es egyhangú megválasztása ugyan személyének szólt, de elnöksége alatt mindig hazáját képviselte, neve mellett mindig ott állt nemzetisége is, „Magyarország UNESCO nagyköveteként voltam elnök”- jelentette ki a Rádió Orient vendége.

Bogyay Katalin elmondta, a 2013 novemberében lejárt elnökségi időszaka két szempontból is nagyon fontos volt számára: egyrészt azokban a témákban válhatott a nemzetközi diplomácia meghatározó szereplőjévé, melyekben régóta hisz, másrészt egyben mindig Magyarország utazó nagyköveteként is tárgyalt, így hazája érdekeket is segíteni tudta. „Ez a kettősség nem csak sok energiát emésztett fel, de sok örömet is adott nekem, és sok hasznot hozott az országnak.”

A világszervezet a kultúrák, az anyanyelv, a környezet, a biodiverzitás védelméért dolgozik, alapelvük szerint a sokszínűségtől nem félni kell, hanem éppen ellenkezőleg: az inspiráció forrása. „Az UNESCO egy olyan szeglete a világnak, ahol mi mindennap ünnepeljük a sokszínűséget”- mutatott rá a korábbi elnök. „Olyan ez, mintha a világ különböző pontjairól összeállna egy oktett, amelynek tagjai soha nem találkoztak, mégis ha leülnek együtt és elkezdenek muzsikálni, a zene nyelvén beszélgetnek és inspirálják egymást és létrehoznak valamit közösen”- élt a hasonlat eszközével a diplomata.

Az én véleményem, és ezt képviselem az UNESCO-ban is , hogy először is meg kell tanulnunk, hogy kik is vagyunk, mi a saját kultúránk, nyelvünk, történelmünk. Ha ebből a szempontból biztosan állunk a lábunkon, bátrabban és nyitottabban tudunk a másik felé fordulni. Fontos, hogy ez a kulturális identitás biztonságban legyen, mert ha ez nem így van, akkor káosz alakul ki és konfliktusok jönnek létre – mutatott rá a Rádió Orient vendége.

„Minden pillanatiban azt kell látni, hogy nem szabad lemondani a lehetőségekről.” Az elmúlt 50 évben az UNESCO is nagy változásokon, egy hatalmas evolúciós folyamaton ment keresztül – emlékeztetett a nők közügyekben való részvételére utalva Bogyay. A szervezetnek számtalan olyan programja létezik, amelyek célja a nők helyzetének segítése. Az írni-olvasni tudáson kívül olyan kompetenciákat tanítanak meg, amelyek által saját és családjuk életét is jobbá és élhetőbbé tudják tenni. „A nőknek sok lehetőségük van arra, hogy azért dolgozzanak, hogy ez a világ élhetőbb és békésebb legyen, ugyanakkor azért is munkálkodniuk kell, hogy béke legyen, mert ez adhat nagyobb lehetőséget a nőknek is.” Az a tudás, tehetség és energia, ami a nőkben megvan, és amelyet még nem használ a világ eléggé, az hiányzik belőle – állapította meg, majd feltette a kérdést: „Mennyivel jobbá, többé és értelmesebbé tudnánk tenni ezt a világot?”

A magyar kultúra a nagykövet szerint egyszerre befogadó és inspiráló. „Ha belegondolunk, hogy milyen sok hatás érte a magyar kultúrát más népektől, akkor látjuk a kapcsolódási pontok lehetőségeit. Ha pedig abba gondolunk bele, hogy milyen sok esetben mi inspiráltuk, inspiráljuk a többi kultúrát, akkor azt is látjuk, hogy óriási térbeli hatása és lehetősége van a magyar kultúrának. Ez a kiinduló pont.” A magyar művészek és gondolkodók számtalan olyan dolgot hoztak létre, melyektől a világ több lett. Lehet tehát hozzá kapcsolódni, valamilyen módon az ihlet forrása – mondta, majd hozzá tette: „Ne propagandát mondjunk magunkról, hanem legyünk mi a kezdeményezők”, meg kell találni azokat az embereket, partnereket, intézményeket és közönséget, akiken keresztül úgy tudunk magunkról beszélni, hogy mindig valamilyen együttműködési formát találunk ki. Így az eredmény közös lesz, és amikor meghatározó személyiségek beszélnek a magyar kultúráról, amikor természetessé válik sok ember számára a világban, hogy mi mindent adott a világnak a magyar kultúra, akkor érünk el igazi eredményt – mutatott rá.

„A magyar kultúra, a művészet és a magyar tudomány egy olyan doboz, amit ha kinyitunk, tele van még számunkra is ismeretlen kinccsel. Ezeket kell megtalálni és megfelelő módon megmutatni, bekapcsolni a világ vérkeringésébe”- fogalmazta meg Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.