Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Október 12. 06:59, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

A Mancs című film nyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját

A Mancs című film nyerte a chemnitzi gyermekfilmfesztivál fődíját

A Pejó Róbert rendezte Mancs című magyar családi filmnek ítélték oda a chemnitzi \"Kölyökfesztivál\" Európai Gyermekfilm-díját.

Pejó Róbert filmjét a 18 gyerekből álló zsűri kilenc különböző nemzet alkotása közül választotta ki a díjra - jelentették be a szászországi város filmfesztiváljának szervezői vasárnap.

A díjjal a szász kulturális tárca 12 500 eurós pénzjutalma is jár.

A legjobb gyermekfilmszínésznek a zsűri a francai Félix Bossuet-t választotta a Sebastian és a tűzoltó című filmben nyújtott alakításáért, az ő jutalma egy kerékpár.

A legjobb ifjúsági filmnek a Franciaország által nevezett, Cyprien Vial rendezte Young Tiger című filmet ítélte a zsűri. A további díjakat belga, szerb és német alkotások kapták.

Az elmúlt héten 46 ország 156 gyermek- és ifjúsági filmje mutatkozott be a 20. alkalommal megrendezett chemnitzis gyermekfilm mustrán, közülük 33 alkotásnak rendezték a premierjét. 14 díjat ítéltek oda 57 ezer euró összdíjazással.

A januárban Magyarországon bemutatott Mancs a kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól. A film eredetileg a valódi Mancsról, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájáról szólt volna, azonban a terven még a forgatókönyvírás korai szakaszában változtattak. A filmet a valódi Mancs munkássága ihlette, de mégis egy különálló, független történetet vittek vászonra. A filmben Mancs történetét egy kislány nézőpontjából ismerjük meg, aki esti meseként találkozik a mentőkutyával. A gyermeki nézőpontot - pontosabban a kislány által elképzelt kutya-nézőpontot - animációs jelenetekkel domborították ki - mondta korábban a rendező az MTI-nek.

A 92 perces mozifilm mintegy 375 millió forintból készült el, ebből 250 millió forintot a Magyar Nemzeti Filmalap állt. Az operatőri munkáért Szatmári Péter felelt, a zene Márkos Albert alkotása. A forgatókönyvet Pejó Róbert Szy Katalinnal közösen írta. A film az Új Budapest Filmstúdió produkciójában, a TV2 együttműködésével született meg.

Címkék: díj, film, Kitüntetés, kutya, mancs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.