Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A NAV nem büntet a kasszák miatt

A NAV nem büntet a kasszák miatt

Nem lesznek tömeges boltbezárások amiatt, hogy a számítógép alapú, úgynevezett nagykasszák többsége még nem állt át az online adatkapcsolatra az adóhivatal közlése szerint. A gyártók csúszásban vannak az új eszközök beüzemelésével. A NAV azt ígéri, azokat a vállalkozásokat, amelyek önhibájukon kívül nem kapták még meg az új kasszákat, nem büntetik meg.

Több mint tízezer pénztárgép működik a legnagyobb magyar tulajdonú élelmiszerlánc, a CBA üzleteiben. Ezekben is december 31-ig kellett volna átállni az adóhivatallal online kapcsolatban lévő kasszákra. Hiába rendelték meg azonban az új gépeket, a gyártó eddig csak néhányat szállított le.

Van olyan bolt, ahol a forgalmazó csak március 31-ig tudta vállalni az új kasszák beüzemelését. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta: ez a vásárlókra semmilyen kihatással nincsen. „Egyszerűen arról van szó, hogy ha a mi egységeinket ellenőrzik, akkor nyilvánvalóan mindenhol meg kell lennie annak a hivatalos visszaigazolásnak, amivel a boltvezetőink tudják bizonyítani azt, hogy a szükséges megrendelést időben megtették” – fogalmazott Fodor Attila.

December 31-ig a számítógép alapú, úgynevezett nagykasszáknak kellett volna átállniuk az online adatkapcsolatra. Ilyeneket használnak például a benzinkutakon, a gyógyszertárakban, a nagyáruházakban és a szállodákban, de több kisebb üzletben is. Az adóhivatal - elvileg - azokat az üzlethelyiséget, amelyek megszegik a pénztárgép üzemeltetésre vonatkozó szabályokat, akár be is zárathatja.

A NAV ugyanakkor azt ígéri, az esetleges büntetés kiszabásakor minden esetben mérlegeli, hogy a kereskedő megtett-e mindent a határidő betartásáért. Ha igen, akkor mellőzik a szankciót.

A forgalmazók eddig mintegy 16 ezer, internetes kapcsolatra képes kis- és nagykasszát helyeztek üzembe. Ez az összes pénztárgép kevesebb, mint tíz százaléka. Azok a kisvállalkozók, akik a kasszacseréhez december 15-ig állami támogatást igényeltek, de az új gépet még nem kapták meg, idén is számíthatnak az 50 ezer forintos kedvezményre - mondta Varga Péter, az onlinepénztárgépek.hu ügyvezetője. „A forgalmazónak, esetleg a viszonteladónak akitől megveszik a gépet - kell odaadniuk 50 ezer forinttal olcsóbban az eszközt” – emelte ki a szakember.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a pénztárgépek online kapcsolatának megteremtése az egyik legfontosabb lépés a gazdaság kifehérítéséhez vezető úton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során