Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 19. 13:05, péntek | Belföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is hatékony a brit variánssal szemben

A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is hatékony a brit variánssal szemben

Rendkívül hatékony a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított új variánsával szemben

- állapította meg csütörtökön közzétett kutatásában a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklap.

A friss tanulmány szerint azonban ezek az oltások kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen, ami aggodalommal tölti el a kutatókat, mert az a közelmúltban jelentős rezisztenciát mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával szemben is.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss adatai szerint - ahogy a szakértők fogalmaztak - megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest. A várható élettartam az amerikaiaknál a tavalyi év első felében 77,8 év volt, egy évvel kevesebb a 2019-es 78,8-nál. A beszámoló szerint a csökkenést a járvány okozta első halálozási hullám okozta.

A kisebbségek tagjait érintette legsúlyosabban a csökkenés: az afroamerikaiak csaknem három, a spanyolajkúak pedig két évet vesztettek a 2019-es várható élettartamukhoz képest - derült ki a CDC csütörtöki becsléséből. "Ez óriási visszaesés, egészen a második világháborúig vissza kell tekintenünk, hogy ilyen hanyatlással találkozzunk" - mondta Robert Anderson, a központ egyik szakembere.

A várható élettartam csökkenése arra utal, hogy rosszul kezeljük a járványt - vélekedett Otis Brawley, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi professzora. "A koronavírus jobban rombolt minket, mint bármely más országot. Mi adjuk a világ népességének 4 százalékát, a koronavírus okozta haláleseteknek viszont több mint 20 százalékát" - tette hozzá.

Jeff Taliaferro, a Pentagon egyik tisztviselője szerdán arról számolt be, hogy az amerikai katonák nagyjából egyharmada elutasította az oltást. Kiemelte, hogy a katonáknak felvilágosító oktatásra lenne szükségük, hogy "segítsünk nekik megérteni az oltások előnyeit".

A védelmi minisztérium alkalmazottai közül eddig 147 ezren kapták meg mindkét oltást, 359 ezren pedig csak az első dózist. A vakcina elfogadásának aránya a katonák körében nagyjából megegyezik az Egyesült Államok lakosságának körében regisztrált adatokkal. A Social Science & Medicine című szaklap szerint az amerikaiak 31 százaléka nem tervezi, hogy beadatja a koronavírus elleni oltóanyagot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.