Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 04. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei

Ismét változott a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeire vonatkozó szabályozás.

A 2011 július 2-án hatályba lépett 102/2011.(VI.29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.), a 189/2011. (IX.19.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mr.), 2011. szeptember 20-i hatállyal módosult. A kérelmek benyújtásának határideje 2011. október 15-ére változott.

A változások értelmében a támogatás felhasználása a - korábban jelzett lízing szerződés kötelező megkötése helyett - finanszírozó szervezettel kötött kölcsönszerződés keretében történik. A szerződésben a finanszírozás részeként megjelenik a R. szerinti támogatás összege (900.000 Ft illetve 600.000 Ft.)

A támogatás felhasználásának kizárólagos módja a kölcsönszerződés megkötése. Abban az esetben is, ha a jogosult magasabb kezdőrészlettel, illetve a teljes vételárral rendelkezik.

A jogosult kezdő részletét (saját tőke) a finanszírozó szervezet betétként kezeli, amennyiben azt a jogosult igényli. Ennek terhére történik a kölcsön törlesztő részletének havonkénti levonása oly módon, hogy az a támogatott számára felmerülő költségek csökkenését eredményezze.

A személygépjárművek rendelkezésére bocsátása a finanszírozó és a jogosultak között megkötött kölcsönszerződés keretében történik. A tulajdon-átszállás tényére figyelemmel. A támogatott gépkocsira vonatkozóan 3 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be.

Bővül a súlyos mozgáskorlátozott személyek szállítását vállalók köre. Az Mr. lehetővé teszi - ellenszolgáltatás nélkül -, hogy a súlyos mozgáskorlátozottat olyan magánszemély is vállalhassa, aki az önkéntes tevékenységről szóló törvény hatálya alá tartozik. Az önkéntes közérdekű tevékenységet végző személyeknek a fogadó szervezettel kötött önkéntes szerződését ebben az esetben csatolni kell a kérelemhez.

Így azok a jogosítvánnyal nem rendelkező mozgássérültek is igénybe tudják venni a támogatást, akiknek családtagjai valamilyen okból a szállításukat annak ellenére nem tudják vállalni, hogy egyébként van érvényes jogosítványuk. Illetve akiknek nincs olyan közeli hozzátartozójuk, aki szállítaná őket.

A körültekintő tájékoztatás érdekében a támogatás felhasználása során a kölcsönszerződés kizárólag a súlyos mozgáskorlátozott személlyel köthető, illetve az utalvány az Ő nevére állítható ki. Azaz a szállítást vállaló személy a támogatás jogosultja nem lehet.

További információk a témában elérhetők a megyei, fővárosi kormányhivatalokban.

OrientPess Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.