Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Június 16. 07:14, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A Tigáz kivonul az egyetemes gázszolgáltatásból

A Tigáz kivonul az egyetemes gázszolgáltatásból

A Tigáz Zrt. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Hozzáteszik, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően a MEKH fogja meghatározni az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók átadását az új szolgáltatónak. Az átadás-átvétel időszaka alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók részére a gázszolgáltatás és az ügyfélkiszolgálás minősége folyamatos és zavartalan lesz. A Tigáz ügyfeleinek jelen pillanatban semmi teendőjük nincs a szolgáltatóváltást illetően - áll a közleményben.

A közlemény szerint a Tigáz szabadpiaci ügyfeleit továbbra is kiszolgálja.

"A Tigáz e döntése része annak a folyamatnak, amely célja a társaság üzleti tevékenységét összehangolni a szabályázási környezettel és csökkenteni az üzleti tevékenységét érintő kedvezőtlen hatásokat" - áll a közleményben.

A Tigáz Zrt. április közepén közölte, hogy tavalyi évi bruttó üzemi vesztesége 3,8 milliárd, nettó vesztesége 14,8 milliárd forint volt, a társaság a 2014-es évre nem fizet osztalékot. A gázszolgáltató 2014-es működési vesztesége 4,9 milliárd forint volt.

A vállalat tavaly 1093 településen látott el földgázelosztói tevékenységet, az egyetemes szolgáltatásban 1,14 milliárd köbméter földgázt adott el csaknem 1,2 millió fogyasztónak.

A Tigáz honlapján található tájékoztató szerint a 2013-as bruttó üzemi veszteség 14,3 milliárd forint, a nettó veszteség pedig csaknem 36 milliárd forint volt, a társaság tavaly sem fizetett osztalékot.

A másik két nagy magántulajdonú egyetemes szolgáltató, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. áprilisban kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól egyetemes földgázszolgáltatói engedélyének visszavonását.

A megadott határidőre egy gázszolgáltatótól, az állami tulajdonban lévő Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat a két szolgáltató lakossági fogyasztóinak ellátására kiírt nyilvános felhívásra. A hivatal alkalmasnak találta a Főgáz Zrt. ajánlatát, így a társaság láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Zrt. ügyfeleit - közölték június 12-én.

A döntésnek megfelelően 2016. január 1-jétől Zala, Somogy, Veszprém, Tolna, Baranya és Fejér megyében, 2016. július 1-jétől pedig Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád, valamint Békés megyében lehet a Főgáz a földgázfelhasználók új egyetemes szolgáltatója, azaz összesen mintegy 1,3 millió fogyasztó ellátását kell tudnia biztosítani - közölte az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) a hírt kommentálva.

A Fővárosi Gázművek, korábban a német RWE Gas International N.V. és a főváros tulajdonában volt, a német cégtől 2013 decemberében vásárolta meg tulajdonrészét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., utóbb a társaság részvényei az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerültek. Tavaly augusztus 1-jétől Főgáz Zrt. az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni