Városlista
2021. január 23, szombat - Zelma

Hírek

2014. Július 29. 17:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

A tudósok olyan központi agyi idegsejteket fedeztek fel, amelyek képesek az étvágy elnyomására - mutatták ki egereken végzett tanulmányukon, amelynek eredményéről a BBC számol be.

A szakemberek szerint ezeknek a neuronoknak a bekapcsolásával azonnal leállítható az étkezés.

A tanulmány rávilágít az idegsejtek azon komplex működésére, amelyek részt vesznek az étvágy szabályozásában. A kutatók szerint az eredmények egy napon hozzájárulhatnak az elhízás, illetve az anorexia terápiás kezeléséhez.

A kaliforniai szakemberek szerint az idegsejtek egyfajta központi kapcsolótáblaként működnek, amelyek egyesítik és továbbítják az üzeneteket az agyban annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszer-bevitelt.

Lézersugarak használatával a kísérletben képesek voltak az idegsejtek stimulálására, ami az étkezés teljes és azonnali abbahagyását eredményezte egereknél. Ezt követően különböző vegyi anyagokkal megnézték, hogy az állatok hogyan reagálnak a jóllakottságot, a rossz közérzetet vagy éppen a hányingert kiváltó ízekre.

Azt találták, hogy az idegsejtek mindegyik szituációban aktívak voltak, ami azt sugallja, hogy szerves részét képezhetik a különböző ingerekre adott válaszreakcióknak. Emellett a sejtek gyorsan dolgoztak az étkezés során, ami a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a túlevés megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak.

A kutatók szerint valószínű, hogy az emberi agyban is léteznek hasonló sejtek, s amennyiben ez bebizonyosodik, úgy fontos szerepet játszhatnak a táplálkozási rendellenességek kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 23. 17:10, szombat | Belföld

Unokázós csalókat fogtak el Győrben

Elfogtak két embert pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök úgynevezett unokázós csalás miatt - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.

2021. Január 23. 16:09, szombat | Belföld

Az e-kereskedelem csökkenti a kiskereskedelem szén-dioxid lábnyomát

Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlag 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár - hívta fel a figyelmet egy friss kutatás alapján a Prologis ipari és logisztikai ingatlanvállalat.

2021. Január 23. 14:07, szombat | Belföld

Közel háromszázezer fiatal munkavállalót érint az szja-mentesség

A munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalt érintene a legújabb kormányzati terv, a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókat majdan megillető személyijövedelemadó-mentesség

2021. Január 23. 12:03, szombat | Belföld

Kriptovalutával fizető, a darkneten üzletelő dílert lepleztek le Győrben

Darknetes piactérről, azaz az internet láthatatlannak gondolt felületéről árut rendelő drogkereskedőt lepleztek le Győrben a rendőrök.