Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 09. 07:55, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Akár az életet is lesöpörhetnék a Földről

Akár az életet is lesöpörhetnék a Földről

A NASA körülbelül ezer olyan aszteroidát számlált össze, amelyek ha túl közel kerülnének bolygónkhoz, hatalmas katasztrófát idézhetnének elő.

A Spaceguard néven ismert programot még 1998-ban rendelte el a kormány. A feladat a legalább egy kilométer átmérőjű objektumok legalább 90 százalékának leltárba vétele volt. A projekt most zárult le, az égitestek 93 százalékát lajstromozták – jelentette be Amy Mainzer, az űrügynökség égisze alatt működő Jet Propulsion Laboratory csillagásza. A beszámoló az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján hangzott el.

A nemrégiben „nyugdíjazott” WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleszkópjának segítségével a nagyméretűek mellett még további 20 500 kisebb Föld-közeli aszteroidát is találtak. A korábbi kutatások becslései szerint 36-100 ezer, legalább 100 méter átmérőjű objektum található a kérdéses tartományban.

„Jókora pofont kaphatnánk tőlük, de a becsapódás egyáltalán nem valószínű” – mondta Mainzer.

Egy 5-10 kilométer átmérőjű üstökös vagy aszteroida becsapódása azonban megtörtént úgy 65 millió éve: globális éghajlatváltozást okozott, amely többek között a dinoszauruszok kihalásához vezetett.

„Tudjuk, hogy valami igen nagy méretű objektum lesöpörhetné az életet a Föld színéről” – tette hozzá a csillagász.

A kutatók a WISE archívumát most a potenciálisan legveszélyesebb égitestek kiszűrésére használják, amelyek a Földtől nagyjából 7,4 millió kilométeres területen belül keringenek.

Egyelőre még nincs forgatókönyv arra, hogy mit kellene tenni egy esetleges pusztító becsapódás elkerülése érdekében.

Címkék: aszteroida, föld, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.