Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 16. 07:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Albínó örvös légykapók jöttek a világra a Pilisben

Albínó örvös légykapók jöttek a világra a Pilisben

Albínó örvös légykapók jöttek a világra a Pilisben, a szakemberek 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos légykapófiókákat - közölte szerdán a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-vel.

A vizsgálatok harminchét éve alatt a kutatók csak egy fészekben találtak albínó légykapófiókákat, ami azt feltételezi, hogy a jelenség nagyon ritka a vizsgált madarak körében. A fészekben nevelkedő öt fiókából kettő volt pigmenthiányos, a másik három fióka barnás színezetű tollazattal rendelkezett - olvasható a közleményben.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportjának együttműködése keretében a Szentendrei Erdészet területén lévő Málnás-hegyen hosszú idő óta folynak az erdőhöz kötődő madarakat célzó kutatások. A vizsgálatokhoz kihelyezett mintegy nyolcszáz költőodú segítségével minden évben nyomon követhető a madarak költése. A madarak populációja a Pilisi Parkerdő területén Európában szinte egyedülálló.

A magyarországi bükkösök és gyertyános-tölgyesek egyik legjellemzőbb odúköltője az örvös légykapó. A fehér egyedek általában sokkal feltűnőbbek az őket tápláléknak tekintő ragadozók számára is, ezért könnyebben válhatnak zsákmánnyá. Az albínó utódokat a szülők hátrányban részesíthetik a táplálék elosztásakor a megszokottól eltérő megjelenésük miatt. A madár hazai populációja stabilnak mondható, azonban több országban is csökkenő tendenciát mutat az egyedszáma. A faj az Európai Unióban védett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során