Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Amit a Babakötvényről tudni kell

Amit a Babakötvényről tudni kell

2013. december 2-án kerül kibocsátásra, a speciálisan Start-értékpapírszámlára vásárolható Babakötvény. Az új konstrukció lényegesen megkönnyíti a szülők és hozzátartozók számára gyermekeik megtakarításainak kezelését. A Babakötvény első sorozata - 2032/S - kizárólag a 2014. január 31. napjáig született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára vásárolható.

A Babakötvény egy olyan egyszerű és átlátható befektetési forma, amely a piacon kiemelkedő hozamot biztosít. A gyermekeik számára előtakarékoskodni szándékozóknak így a lehető legjobb választás: megkönnyíthetik vele a gyermek életkezdését, például felsőfokú tanulmányainak megalapozását, pályakezdését, családalapítását.

Babakötvény legfőbb jellemzői:
1 forintos alapcímletű;
19 éves futamidejű;
Változó kamatozású, az éves kamatozás mértéke az előző év átlagos fogyasztói árindexe, növelve az első sorozat esetében 3% kamatprémiummal;
Kamatjóváírás minden év február 1-jén;
A gyermek születési évéhez igazodó állampapír-sorozat, amely folyamatosan, a futamidő végéig megvásárolható;
Automatikus újra befektetés lehetősége. A kamat összege az ügyfél állandó rendelkezése szerint automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó állampapírba kerül befektetésre.

A Babakötvény első sorozata - 2032/S - kizárólag a 2014. január 31. napjáig született, a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára vásárolható. A 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükhöz igazodó, évente kibocsátásra kerülő 19 éves futamidejű állampapír vásárolható. A számlanyitás éve nem befolyásolja a gyermek részére megvásárolható állampapír kondícióit, hiszen az minden esetben a gyermek születési évéhez igazodik függetlenül a számlanyitás időpontjától.
A Babakötvényt a Kincstár legkorábban a gyermek 18. életéve betöltésének napján visszavásárolja és a fiatal felnőtt részére a névértékkel és a felhalmozott kamatokkal növelt összeget kifizeti.

A magyar állam évente, a Start-értékpapírszámlára magánszemély által befizetett összeg 10%-át, de maximum évi 6.000 Ft támogatást ír jóvá minden számlán. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a számlájára történő szülői befizetés 20%-ának megfelelő, de maximum 12.000 Ft összegű támogatásban részesül. Ugyanez a 12.000 Ft összegű támogatás illeti meg a nevelt gyermekeket is.

A 2013. december 1-jét megelőzően a Kincstárnál vezetett Start- értékpapírszámlán nyilvántartott, állampapír formájában meglévő követeléseket a szülők az adott állampapír lejáratáig tarthatják, a lejáratot követően, valamint a futamidő közbeni kamatok vonatkozásában a követelés automatikusan a 2013. évben kibocsátott 2032/S sorozatú Babakötvénybe kerül befektetésre.

A szerződéskötéshez az alábbi dokumentumok szükségesek:
a számlát nyitó személy személyazonosságának és lakcímének igazolására szolgáló okmányok (személyi igazolvány vagy személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy gépjárművezetői engedély kártya),

A számlanyitás kapcsán - az Ön kényelme érdekében - javasolja az Államkincstár, hogy:
a családi pótlékra jogosult szülő járjon el az ügyintézéskor, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt,
éljen az Ügyfél-regisztráció nyújtotta lehetőségekkel, ezzel is jelentősen lerövidítve a számlanyitás folyamatát, továbbá
vegye igénybe a Magyar Államkincstár honlapján elérhető Online időpontfoglalás szolgáltatásunkat, melynek segítségével Ön interneten keresztül, előzetesen lefoglalt időpontban keresheti fel állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainkat, így rövidebb várakozási idő mellett intézheti ügyeit-írja a Magyar Államkincstár tájékoztatójában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk