Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 06. 07:59, hétfő | Belföld
Forrás: The Telegraph, MNO

Az életébe kerülhet a két pohár bor

Az életébe kerülhet a két pohár bor

Két nagy pohár bor napi elfogyasztása megháromszorozza a szájrák kialakulásának kockázatát.

Arra figyelmeztetnek a brit tudósok, hogy nem szabad hinni a reklámoknak, már a „kicsivel több alkohol” is súlyos kockázatot jelent az egészségünkre nézve. Arra kérték a lakosságot, hogy figyeljenek oda, a férfiak ne igyanak többet napi 4 egységnél, a nőknek pedig 3 a megengedett. Egy nagyobb pohár (250 ml) bor 3 egységnek felel meg, ahogyan egy korsó sör is.

Kutatásokkal bizonyították, hogy akik naponta 6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, azoknál duplájára nőtt a magas vérnyomás kockázata és megháromszorozódott a szájrák kialakulásának esélye.

Évente több mint 5000 embernél diagnosztizálnak szájrákot, átlagosan 1800-an bele is halnak, míg körülbelül 12 millió ember szenved magas vérnyomástól, így növelve a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

A szájrák (pontosabban: szájüregi rák) igen ritka, de az utóbbi három évtizedben 20 százalékkal megnőtt a megbetegedések száma az Egyesült Királyságban. Kétszer annyi férfi szenved ebben a betegségben, mint nő.

Magyarországon a helyzet ennél is elszomorítóbb, itthon 1975 óta a szájüregi rákos halálozás körülbelül ötszörösére növekedett mindkét nem esetében. Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. A Rákregiszter adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 305 nő halt meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt.

Ez a szám azért is megdöbbentő, mert a szájüregi rák már kezdődő stádiumban is könnyen felismerhető, és az időben felfedezett és kezelésbe vett rák az esetek 80 százalékában meggyógyítható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.