Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Május 02. 16:37, hétfő | Helyi
Forrás: mti.hu

Az első világháborúban harcoló 83-as gyalogezred katonáira emlékeztek Szombathelyen

Az első világháborúban harcoló 83-as gyalogezred katonáira emlékeztek Szombathelyen

Katonai hagyományőrző egyesületek tartottak bemutatókat vasárnap délelőtt Szombathelyen,délután pedig katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg a 83-as gyalogezred első világháborús emlékművét a Szent István parkban.

Hende Csaba (Fidesz) a város országgyűlési képviselője emlékeztetett: a főként Vas megyeiekből feltöltött 83-as gyalogezred katonái száz éve az orosz fronton Galíciában, majd 1917-ben az olasz fronton, a Piave folyó völgyében harcoltak.
"Négy éven keresztül vérzett és pusztult a Vas vármegyei magyarság színe és virága" - fogalmazott a politikus.
Az első világháború idején Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezte, hogy minden magyar településen épüljön emlékmű az elesett hősök tiszteletére, 1924-ben pedig törvény született arról, hogy a hősök napja, május utolsó vasárnapja legyen nemzeti ünnep, az ország minden pontján emlékezzenek meg a "nagy háborúról".
Szombathelyen a volt 83-as gyalogezred tisztjeinek kezdeményezésére indult gyűjtés eredményeként 1931. május 3-án avatták fel a mai Szent István parkban álló - tavaly felújított - emlékművet, amely Hende Csaba szavai szerint méltó az áldozathoz, amelyet a Vas vármegyei magyarság a Habsburg-birodalom háborújában meghozott.
Hende Csaba emlékeztetett: a hősök napjáról a szocializmus évtizedeiben nem lehetett szabadon megemlékezni, azt csak az első Orbán-kormány iktatta ismét törvénybe, kibővítve azzal, hogy a hősök napján a második világháborúban elesett magyar hősökre és az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire is emlékezzenek.

Címkék: Szombathely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.