Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Szeptember 01. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az Európai Bizottság 400 millió euróval támogatja a WHO oltóanyag-vásárlási kezdeményezését

Az Európai Bizottság 400 millió euróval támogatja a WHO oltóanyag-vásárlási kezdeményezését

Az Európai Bizottság 400 millió euró értékű garanciával támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezését a koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására

- jelentette be hétfőn a brüsszeli testület illetékes szóvivője. A szóvivő elmondta: a bizottság annak érdekében csatlakozik a COVAX elnevezésű indítványhoz, hogy a vírus elleni vakcinához bárki világszerte méltányosan, megfizethető áron hozzáférhessen. A WHO kezdeményezésének célja, hogy 2021 végéig 2 milliárd adag oltóanyag beszerzését biztosítsa a különböző oltóanyaggyártó vállalatokkal folytatott tárgyalások révén.

Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a májusban és júniusban megszervezett adománygyűjtő maraton keretében a világ országai 16 milliárd euró értékű felajánlást tettek az oltóanyag kifejlesztésére.

"Az Európai Bizottság mai hozzájárulásával elősegítjük, hogy a jövőben az alacsony és közepes jövedelmű országok hozzájuthassanak az oltóanyagokhoz. Bízom benne, hogy ez közelebb hoz bennünket ahhoz, hogy elérjük célunkat, és közösen legyőzzük a vírust" - nyilatkozott az elnök.

Az Európai Bizottság a múlt héten a 27 európai uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag, a koronavírus ellen hatékony oltóanyag beszerzéséről, és további tárgyalásokat folytat a francia Sanofival és az amerikai érdekeltségű Janssen Pharmaceuticával is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.