Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Augusztus 28. 18:01, szerda | Külföld
Forrás: Nagy Mariann, az MTI tudósítója jelenti - illusztrációk: pixabay

Az európai vállalatokra is hatással lehet a kínai társadalmi kreditrendszer

Az európai vállalatokra is hatással lehet a kínai társadalmi kreditrendszer

A kínai társadalmi kreditrendszer hatásai túlmutathatnak a kínai piacon, és érinthetik az Egy övezet, egy út (BRI) globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezésben résztvevő országokat és vállalatokat

– figyelmeztetett jelentésében az Európai Unió Kínában működő kereskedelmi kamarája a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap szerdai cikke szerint.
A jelentés emellett arra biztatja a Kínában működő európai vállalatokat, hogy fokozzák előkészületeiket a társadalmi kreditrendszer bevezetésére, mert az jelentős fennakadásokat okozhat tevékenységükben.

Joerg Wuttke, a kamara elnöke úgy fogalmazott: "nem túlzás azt állítani, hogy a vállalati társadalmi kreditrendszer (Corporate Social Credit System) az önszabályozó piac létrehozására megalkotott eddigi legátfogóbb rendszer". Wuttke ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a kreditrendszer egyes cégek esetében a fennmaradásukról döntő tényező lehet, éppen ezért aggasztónak tartja az előkészületek hiányát az európai üzleti szféra részéről.

A társadalmi kreditrendszer tervével Kína 2013-ban állt elő, és annak teljes bevezetését 2020-ra kívánja megvalósítani. A szabályok betartásának biztosítását célzó rendszer adatok gyűjtésén és megosztásán keresztül jutalmazza, illetve bünteti az embereket, illetve vállalatokat társadalmi kreditpontszámaik alapján.

A vállalatok esetében a magas pontszám alacsonyabb adókulcsokat, jobb hitelfeltételeket, könnyített piaci hozzáférést és több közbeszerzési lehetőséget jelent, míg az alacsonyabb pontszámmal rendelkezőket szankciókkal sújthatják, és akár feketelistára is helyezhetik.

A kamara jelentése szerint a rendszer különböző szempontok - egyebek mellett adózás, vámfizetés, környezetvédelem, termékminőség - alapján minősíti a vállalatok tevékenységét, továbbá a szabályok betartására vonatkozó adataikat is vizsgálja majd, figyelemmel kísérve például az adatátvitelüket, vagy az árképzésüket. Ennek megfelelően egy Kínában működő multinacionális vállalatnak mintegy 30 különböző minősítési, illetve a szabályok betartására vonatkozó adattal kell majd operálnia, melyek csaknem 300 követelményt foglalnak magukba.



A rendszer elméletileg egyenlőbbé teheti a versenyt a Kínában működő vállalatok számára, hiszen az automatikus adatfeldolgozással és a pártatlan, algoritmus-alapú minősítésekkel nagyrészt kiiktathatóak a véletlenszerű döntések és a szabályozás szürke foltjai - állítja a jelentés, de figyelmeztet: a rendszer azonban kihasználható a nemzetközi vállalatok diszkriminálására.

A kamara jelentése felhívta a figyelmet: a rendszert már életbe léptették a külföldön tevékenykedő kínai vállalatok megfigyelésére, különös tekintettel a BRI projektekben résztvevő cégekre.

"Az európai vállalatok más piacokon folytatott tevékenységének, ezen belül a kínai cégekkel való együttműködésüknek és üzleti kapcsolataiknak megfigyelése is lehetővé válik a jövőben, még akkor is, ha Kínában nincsenek jelen" - olvasható a jelentésben, mely arra szólítja az európai uniós intézményeket és tagállamokat, hogy hozzanak létre hivatalos mechanizmust a rendszer nemzetközi hatásainak behatóbb megértésére, valamint alakítsanak ki "világos és határozott" álláspontot a kérdésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése