Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az idén jelentősen visszaesett a hazai gázfogyasztás

Az idén jelentősen visszaesett a hazai gázfogyasztás

Több mint negyedével esett vissza négy év alatt a gázfogyasztás itthon. A lakossági felhasználás zuhant a legnagyobbat tavalyhoz képest. Január és október között összességében 6,1 milliárd köbméter gázt használt fel az ország, míg tavaly ebben az időszakban még 7 milliárd köbméterre volt szükség, ami 12,1 százalékkal magasabb az idei igénynél.

Több mint tizedével kevesebb gáz fogyott idén októberig, mint az előző év első tíz hónapjában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) napokban frissített adataiból. Január és október között összességében 6,1 milliárd köbméter gázt használt fel az ország, míg tavaly ebben az időszakban még 7 milliárd köbméterre volt szükség, ami 12,1 százalékkal magasabb az idei igénynél.

Még nagyobb a különbség, ha 2011-hez viszonyítjuk az idei fogyasztást. Három éve ugyanis január és október között még 8,3 milliárd köbméter fűtőanyagot használtunk fel, ehhez képest az idei szükséglet 26 százalékos visszaesést jelent.

Látványos a fogyasztáscsökkenés a háztartásoknál is. A lakosság idén október végéig 1,9 milliárd köbméter földgázt használt fel, szemben a tavalyi 2,3 milliárd köbméterrel. A visszaesés ebben a kategóriában egy év alatt 17,1 százalékos. Az elmúlt években ugyan folyamatosan mérséklődött a háztartások fűtőanyag-szükséglete, ám ilyen mértékű csökkenésre az utóbbi négy évben messze nem volt példa. 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest mindössze 1,6 százalékkal esett vissza a lakossági gázfogyasztás a január és október közötti időszakban, míg 2012-ben 2011-hez viszonyítva a csökkenés 5,1 százalékot ért el. A MEKH adatai szerint így a 2011-es tízhavi felhasználáshoz képest összességében 22,6 százalékkal volt szükség kevesebb fűtőanyagra idén.

Nem valószínű, hogy a novemberi és a decemberi hazai gázfogyasztási adatok miatt fordulna meg a csökkenő tendencia idén, hiszen az elmúlt két hónapban a tavalyihoz hasonló enyhe időjárás mellett a felhasználás nem nőtt érdemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk