Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Október 04. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Belgiumban is kiakadtak a magyar hajléktalanok büntetése miatt

Belgiumban is kiakadtak a magyar hajléktalanok büntetése miatt

Élesen bírálta, a hajléktalanság kriminalizálását lehető tevő rendelkezésnek minősítette szerdán egy vezető belga szocialista politikus a magyar szabálysértési törvény módosítását, amely alapján a helyi hatóságok megtilthatják a közterületen alvást, és kitilthatják a hajléktalanokat bizonyos helyekről.

Karl-Heinz Lambertz, az EU mellett működő, Régiók Bizottsága nevű tanácsadó testület szocialista frakcióvezetője, a belgiumi német nyelvi közösség miniszterelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a törvényi változtatást az az alkotmánymódosítás tette lehetővé, amely megengedi a közterületen életvitelszerű tartózkodás kriminalizálását, vagyis büntethető cselekménnyé nyilvánítását.

'Az EU nem maradhat néma, amikor egy EU-tagállam büntetni rendeli a hajléktalanokat, ezt a rendkívül sérülékeny (társadalmi) csoportot' - hangoztatta nyilatkozatában Karl-Heinz Lambertz. Szerinte a magyar rendelkezés ellentétes az emberi méltósággal és azokkal az értékekkel, amelyek az Európai Uniót megalapozzák.

A helyi hatóságoknak adott ilyen jogkör 'a hajléktalanok elleni hadüzenetként fogható fel' - szögezte le a belga szocialista politikus. Egyúttal szorgalmazta, hogy európai szinten foglalkozzanak a szociális lakhatás kérdésével, mert a gazdasági válság következtében ijesztő méreteket öltött a hajléktalanság, és a probléma csak a helyi, a regionális, az országos, illetve az európai irányítási szint közös erőfeszítésével kezelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik