Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Március 23. 12:35, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Belvíz - Tiszántúl: kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés

Belvíz - Tiszántúl: kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés

Egy nap alatt több mint kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén: jelenleg összesen 16 500 hektár föld áll víz alatt, ebből 3150 hektár vetés, 3300 hektár szántó, 6950 hektár rét és legelő - közölte az igazgatóság védelemvezetője szombaton az MTI-vel.

Bara Sándor elmondása szerint az ebben a hónapban eddig hullott csapadék mintegy háromszorosa a sokéves márciusi átlagnak, 79,4 milliméter.
A 12 belvízvédelmi szakaszból 8 szakaszon védekeznek: másodfokú a készültség a Tiszai-felső, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszon, a Hamvas-Sárréten, valamint a Kadarcs-karácsonyfoki szakaszon, míg első fok van érvényben a Berettyó alsó és a Berettyó felső, illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszon - ismertette Bara Sándor.
Az igazgatóság jelenleg 15 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek összesen 1,8 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadókba. A Tisza és a Hortobágy-Berettyó mellett folyamatosan, napi 24 órán át szivattyúznak - jegyezte meg az igazgató.
Utóbbi kapcsán elmondta: a Hortobágy-Berettyó vízszintje a belvízi szivattyúzások miatt naponta átlagosan 10 centimétert emelkedik. Borznál szombat reggel 307 centiméter volt a vízállás. A folyón első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Címkék: belvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma