Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 08. 15:04, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Betemetett középkori város szerkezetét térképezik fel brit régészek

Betemetett középkori város szerkezetét térképezik fel brit régészek

Betemetett középkori angol város, Old Sarum szerkezetét térképezik fel a Southamptoni Egyetem régészei Wiltshire grófságban, Salisbury közelében.

Old Sarum eredetileg egy vaskori erőd, amelyet Kr.e. 400 körül építettek, Britannia meghódítása után a rómaiak Sorviodunumnak nevezték el. Később a szászok telepedtek itt meg, majd a normannok, 1086-ban Salesberie-ként említik a helyet. A város első katedrálisát 1075 és 1092 között építették fel. Old Sarum három évszázadon át virágzott, hanyatlása a 13. században, New Sarum, a mai Salisbury 1220-as alapításával kezdődött.
A Southamptoni régészei különböző geofizikai módszereket alkalmazásával, egyebek mellett földradar, geomágneses vizsgálatok, elektromos ellenálláson alapuló rétegfelvételek (ERT) segítségével kutatták a helyszínt, s térképezték fel az épületek maradványait - olvasható a PhysOrg hírportálon.
A vizsgálatoknak köszönhetően a kutatók megismerhették a település szerkezetét, feltérképezték a védműveket, az erőd udvarait, a lakóépületeket, s az ipari városrészt, ahol még a korabeli égetőkemencék helyét is bejelölték. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy az 1300-as évek után a terület egy ideig ismét lakott volt.
"A régészek és történészek évszázadok óta tudtak a középkori város létezéséről, ám nem sok információval rendelkeztünk róla. A kutatásoknak köszönhetően pontos képet kaphatunk a város szerkezetéről, egyes építmények rendeltetéséről" - hangsúlyozta a projektet irányító Kristian Strutt, a Southamptoni Egyetem professzora. A kutatócsoport 2015 tavaszán folytatja a munkát, amelynek során a középkori városon kívül az Old Sarumtól délre fekvő vaskori-római település szerkezetét vizsgálják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során