Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Február 08. 16:28, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csalás címén letartóztatták az orosz vezérkari főnök helyettesét

Csalás címén letartóztatták az orosz vezérkari főnök helyettesét

Elrendelte Halil Arszlanov vezérezredes, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke helyettesének kéthónapos előzetes letartóztatását pénteken egy moszkvai katonai bíróság;

a tábornokot két, rendkívüli nagy kárt okozó csalás ügyében való bűnrészességgel vádolták meg.

Arszlanov tábornokot mintegy 6,7 milliárd rubel eltulajdonításával kapcsolatban vádolták meg. (A rubel jelenleg mintegy 4,8 forintot ér.) A vezérkari főnök helyettese vétlennek vallotta magát és felajánlotta együttműködését az ügyek feltárásában.

A letartóztatás elrendelését a bíróság azzal indokolta, hogy Arszlanov nyomást gyakorol az ügyek többi szereplőire. A védelem ugyancsak nyomásgyakorlással vádolta meg a bíróságot.

A magas rangú katonai tisztségviselő a január 21-i vádemelés szerint bűnrészes volt a haditechnika karbantartásáról és javításáról megkötött állami szerződések végrehajtása során elkövetett két csalásban. Az egyik esetben több mint 191 millió, egy másikban pedig legkevesebb 6,5 milliárd rubelt csaltak el.

Az ügyben 2013 óta folyik büntetőeljárás. Az Interfax hírügynökség szerint arról, hogy Arszlanovval szemben kifogások merültek fel, 2019 ősze óta tudni.

A többi között megvádolták Pavel Kutahov ezredest, az orosz fegyveres erők irányítási rendszerének műszaki tökéletesítéséért felelős osztály vezetőjét, Alekszandr Ogloblin vezérőrnagyot, a kommunikációs főcsoportfőnökség 1. osztályának vezetőjét, valamint a Vojentyelekom nyrt. több volt topmenedzserét is. Kutahov Aszlanovhoz hasonlóan tagadta az ellene felhozott vádakat és pénteken felmondta a korábban megkötött vádalku-megállapodását.

A Kommerszant című gazdasági napilap tavaly októberben arról számolt be, hogy a vádlottak kínai berendezéseket orosz terméknek címkéztek át. Az okozott kárt akkor 2,2 milliárd rubelre becsülték.

A TASZSZ hírügynökség a nyomozati anyagokra hivatkozva kotábban azt írta, hogy az érintettek több árdrágítási trükköt és kettős kifizetést alkalmaztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.