Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja

Csalódást okozott a súlyosan károsodott szívet segítő ballonpumpa

Csalódást okozott a súlyosan károsodott szívet segítő ballonpumpa

Egy nagyszabású német vizsgálat kimutatta, hogy ritkán jelent számottevő javulást a főverőérben, az aortában az életveszélyesen gyenge teljesítményű szívet támogató ballonpumpa.

A ballonpumpa-kezelés gyakorlati megoldását az utolsó ötven évben dolgozták ki. Infarktus után a szívizomzat olyan rossz állapotba kerül, hogy az életben maradáshoz segítségre van szüksége. Az aortába bevezetett ballon a szív működésével pontosan egyező ütemben fölfújódik és ezzel közvetett módon támogatja a legyengült szívet. A combverőéren keresztül bevezetett cső a beteg testméretétől függő átmérőjű, így egyénileg szabályozható a szükséges pumpaméret, hiszen a műszer napokon keresztül segítheti a beteg vérkeringését.
Amikor a szív bal kamrája ellazul, az első másodpercekben a ballon fölfúvódik, ezáltal az áramló vér teljes egészében a koszorúerekbe áramlik, és ezzel a lehető legjobban biztosítja a beteg saját szívizmának vérellátását.
Amikor a bal szívkamra elkezd összehúzódni, a ballon teljesen ellazul, így a szív által kilökött vér a lehető legkönnyebben áramlik a testbe, mérések szerint 40 százalékkal növelve a véráramlást, ugyanakkor arányosan csökkentve a beteg szív munkáját.
39 német kórházban vizsgálták a ballonpumpa-kezelés hatékonyságát. Az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusán Holger Thiele, a munkacsoport előadója az eredményeket ismertetve hangoztatta, hogy a ballonpumpa kezelés a hasonlóan rossz vérkeringésű, kontrollcsoport tagjaihoz képest a betegek állapotát értékelhetően nem javította.
Az igen jó elmélet és a fantasztikus technika alapján sok esetben használják a ballonpumpát: Európában az ilyen betegek 25 százalékában, az Egyesült Államokban 39 százalékban. Most a műszergyárak jelentős fejlesztést ígérnek. A vizsgálat nyomán a szívgyógyászati kezelés legjobb módszereit ajánló javaslat erre vonatkozó pontjainak újrafogalmazását javasolják a szakértők.

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során