Városlista
2020. szeptember 22, kedd - Móric

Hírek

2012. Február 07. 13:28, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökken a próbaidő maximalizált ideje

Csökken a próbaidő maximalizált ideje

A júliusban hatályba lépő Munka Törvénykönyve az eddigi 6 hónap helyett 3 hónapban maximalizálja a próbaidő idejét a munkavállalóknál – hívja fel a figyelmet Széles Imre a Verlag Dashöfer Szakkiadó szakértője, hozzátéve:

ha rövidebb időt kötöttek ki, akkor azt egy alkalommal meghosszabbíthatják, de a próbaidő ebben az esetben sem haladhatja meg a 3 hónapot.

A Munka Törvénykönyvének 81. szakasza rendelkezik arról, hogy a munkaszerződésben, a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető. Ennek tartama maximum harminc nap lehet. Harminc napnál rövidebb próbaidőt kollektív szerződés vagy a felek is megállapíthatnak. Harminc napnál hosszabb, de legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt a felek, legfeljebb hat hónapig terjedő próbaidőt kollektív szerződés állapíthat meg. A próbaidő meghosszabbítása viszont tilos.

Ahogy eddig is, a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal (minden indoklás nélkül) megszüntetheti. Ehhez kapcsolódóan a bíróság kimondta, hogy munkaszerződés azon rendelkezéséből, hogy a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel, rendes vagy rendkívüli felmondással történhet, nem következik, hogy a próbaidő alatti megszüntetés indokolást igényel. Aszabály azonban nem termet 'korlátlan lehetőségeket' a munkaadó számára, különösen akkor nem, ha amennyiben 'hibát' követ el. Ezt mutatja az az eset, amelynél a bíróság előtt egy köztisztviselő bizonyította: státuszának megszűnése nem a munkához való hozzáállásával volt magyarázható, hanem azzal, hogy nem engedett főnöke szexuális zaklatásának.

Nem egyszer problémát jelenthet az is, hogy a munkaadó 'elkésik' a próbaidő kikötésével vagy a jogviszony próbaidő alatti megszüntetésével: ha csak a késlekedés nem a munkavállaló szándékos fellépése, magatartása miatt történik, próbaidő kikötését a munkába lépést követően akár néhány napos csúszással sem lehet joghatályosan pótolni

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 22. 16:05, kedd | Belföld

Elítélték a lovas íjászt, aki megsebesített egy nézőt Esztergomban

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt jogerősen két év próbára bocsátott az Esztergomi Járásbíróság egy lovas íjászt, mert kilőtt nyílvesszeje egy néző hasfalába fúródott

2020. Szeptember 22. 12:34, kedd | Belföld

Kezdődik a csillagászati ősz

Kedden 15.30-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz - írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Lehűlés csak a hétvégén érkezik, de már a következő napokban többször várható csapadék.

2020. Szeptember 22. 10:01, kedd | Belföld

Szigorodik a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége

A hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelme érdekében szigorodik az elkövetők feltételes szabadságra bocsátásának lehetősége.

2020. Szeptember 22. 08:13, kedd | Belföld

A nemzetiségek helyzetéről tárgyal a parlament

Az Országgyűlés kedden nyolc előterjesztés általános vitájával folytatja munkáját.