Városlista
2020. február 21, péntek - Eleonóra

Hírek

2012. Február 07. 13:28, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csökken a próbaidő maximalizált ideje

Csökken a próbaidő maximalizált ideje

A júliusban hatályba lépő Munka Törvénykönyve az eddigi 6 hónap helyett 3 hónapban maximalizálja a próbaidő idejét a munkavállalóknál – hívja fel a figyelmet Széles Imre a Verlag Dashöfer Szakkiadó szakértője, hozzátéve:

ha rövidebb időt kötöttek ki, akkor azt egy alkalommal meghosszabbíthatják, de a próbaidő ebben az esetben sem haladhatja meg a 3 hónapot.

A Munka Törvénykönyvének 81. szakasza rendelkezik arról, hogy a munkaszerződésben, a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető. Ennek tartama maximum harminc nap lehet. Harminc napnál rövidebb próbaidőt kollektív szerződés vagy a felek is megállapíthatnak. Harminc napnál hosszabb, de legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt a felek, legfeljebb hat hónapig terjedő próbaidőt kollektív szerződés állapíthat meg. A próbaidő meghosszabbítása viszont tilos.

Ahogy eddig is, a próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal (minden indoklás nélkül) megszüntetheti. Ehhez kapcsolódóan a bíróság kimondta, hogy munkaszerződés azon rendelkezéséből, hogy a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel, rendes vagy rendkívüli felmondással történhet, nem következik, hogy a próbaidő alatti megszüntetés indokolást igényel. Aszabály azonban nem termet 'korlátlan lehetőségeket' a munkaadó számára, különösen akkor nem, ha amennyiben 'hibát' követ el. Ezt mutatja az az eset, amelynél a bíróság előtt egy köztisztviselő bizonyította: státuszának megszűnése nem a munkához való hozzáállásával volt magyarázható, hanem azzal, hogy nem engedett főnöke szexuális zaklatásának.

Nem egyszer problémát jelenthet az is, hogy a munkaadó 'elkésik' a próbaidő kikötésével vagy a jogviszony próbaidő alatti megszüntetésével: ha csak a késlekedés nem a munkavállaló szándékos fellépése, magatartása miatt történik, próbaidő kikötését a munkába lépést követően akár néhány napos csúszással sem lehet joghatályosan pótolni

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 20. 14:01, csütörtök | Belföld

Elítélték a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nőt

Első fokon, nem jogerősen tizennyolc év fegyházra ítélték azt a sárkeresztúri nőt, aki három éven belül két újszülöttjét is megfojtotta - közölte a Székesfehérvár Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 12:08, csütörtök | Belföld

Már az ötezredik veseátültetést végezték el a Semmelweis klinikán

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

2020. Február 20. 09:54, csütörtök | Belföld

Több milliárd forintnyi adót csalt el egy internetes kereskedőbanda

Egy internetes kereskedelemben érdekelt szervezetet azzal gyanúsít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az EU-s áfaszabályok kijátszásával 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek

2020. Február 20. 09:00, csütörtök | Belföld

Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét

Rekordszámú étteremmel és a korábbi években megszokottnál hosszabb ideig, tíz napon át várja a vendégeket márciusban a tavaszi Országos Étterem Hét, amelyre szerdától lehet asztalt foglalni.