Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 11. 08:19, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Egyre többen halnak meg

Egyre többen halnak meg

Visszatértek a fagyok, és tovább nőtt a fagyhalálok száma Lengyelországban; január vége óta 76-an haltak meg kihűlés következtében, közülük öten az elmúlt 24 órában.

Szerbiában tizenhatra emelkedett pénteken a hideghullám és a havazás áldozatainak a száma; estig mintegy kétezer nagyfogyasztót kapcsolnak le a villanyhálózatról.

Rendőrségi statisztikák szerint a múlt év azonos időszakában 15 személy fagyott meg.
A rossz vagy elavult fűtő- és szellőzőrendszerek áldozatainak száma is nőtt. A tűzoltóság adatai szerint februárban, azaz tíz nap alatt 410 személy szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és közülük 17-en meg is haltak.

Lengyelországban a hét elején enyhültek a fagyok, de csütörtök este visszatért a szibériai hideg. A Fehéroroszországgal és Litvániával határos Podlasie vajdaságban péntek hajnalban mínusz 23 Celsius-fokot mértek, a fővárosban 8 óra körül is mínusz 18 fokot mutatott a hőmérő. Napközben átlagosan 10 fokkal emelkedett a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések szerint vasárnapig erős fagyokra lehet számítani.

A hideg idő ellenére vannak, akik takarékoskodnak a fűtéssel. A Varsó–Lódz útvonalon közlekedő intercity szerelvényekben gyakran takarékon futnak, vagy ki vannak kapcsolva a fűtőtestek – jelezték az egyik lódzi lapnak az utasok.

Az A4-es autópálya német határhoz közel eső szakaszán csütörtökön 11 teherautó és 4 személyautó karambolozott. A bennük ülők kisebb sérülésekkel vészelték át a balesetet.

A nagy fagyok nem riasztják vissza a „rozmároknak” becézett téli úszókat. Az egyik tengermelléki üdülőhelyen szervezett nemzetközi találkozó résztvevői naponta mártóznak meg a tengerben. Két évvel ezelőtt Guinness-rekordot is döntöttek, amikor egyszerre 1054-en fürdőztek. Egyikük termofelvételekkel is bizonyította, hogy az edzett testet a jeges víz felmelegíti.

Mint korábban beszámoltunk róla, tizenhatra emelkedett Szerbiában pénteken a hideghullám és a havazás áldozatainak a száma; estig mintegy kétezer nagyfogyasztót kapcsolnak le a villanyhálózatról, de a lakosság áramellátását egyelőre nem korlátozzák.

Moszkvában ebben a hónapban tizenegyen vesztették életüket és tizenöten sebesültek meg – kétszer annyian, mint egy éve ilyenkor – a nagy hideggel összefüggésbe hozható tűzesetekben, főként a hibás fűtőberendezések használata miatt – közölte pénteken a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának illetékese.

Romániában 57-re emelkedett a fagy halálos áldozatainak száma, miután az elmúlt huszonnégy órában 13 személy vesztette életét – közölte pénteken a román egészségügyi minisztérium. Romániában mintegy három hete tart a rendkívül hideg időjárás. A hatóságoknak még mindig gondot okoz a hóréteg, amely az elmúlt napokban ugyan nem vastagodott, hiszen nem havazott, de a hideg miatt nem is olvadt el az elmúlt három hét alatt lehullott hó. Így főleg a délkelet-romániai Vrancea és Buzau megyében vannak még külvilágtól elzárt települések.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.