Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Szeptember 29. 10:18, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Egyre valószínűbb, hogy 25 éven belül ember lép a Marsra

Egyre valószínűbb, hogy 25 éven belül ember lép a Marsra

Sok pénzre és tesztre van még szükség, de a nemzetközi versenynek és a magánszektor szerepvállalásának köszönhetően egyre reálisabbnak tűnik, hogy 25 éven belül emberek léphetnek a Marsra

- mondta Sík András Mars-kutató az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

A szakember úgy vélte, hogy már él az az ember a Földön, aki elsőként lép majd a Mars felszínére, hiszen az elmúlt években sok olyan eredmény született, amely közelebb vitte az emberiséget egy űrhajósok alkotta Mars-expedícióhoz.

"Évszázadokon keresztül csak távcsövekkel vizsgáltuk a Marsot, de ma már ott tartunk, hogy űrszondákat tudunk küldeni, vagy akár olyan keringőegységeket, amelyek pályára állnak körülötte, vagy leszálló egységeket, amelyek elérik a felszínt és ott gyűjtenek anyagmintákat és keresnek életnyomokat" - emlékeztetett a kutató.

Hozzátette, hogy nagyjából kilenc hónapig tart eljutni a Földről a Marsra és még kilenc hónap visszatérni onnan. És míg azok az eszközök, amelyek az ember marsi túlélését biztosíthatják, már részben rendelkezésre állnak, az az életfenntartó rendszer, amely garantálja az űrhajósok odajutását, még nem létezik. "Eddig ilyen messziről még anyagmintát sem hoztunk vissza, tehát nem tudjuk például, hogy milyen a sugárzásveszély, ahogy azt sem, hogy milyen pszichológiai kihívások várnak majd az űrhajósokra."

Mint megjegyezte, a Mars a Földhöz leginkább hasonló bolygó, és ha az emberiség kinövi a Földet, vagy valami miatt az elhagyására kényszerül, akkor a legjobb esélye a Marson van a túlélésre. Bár a Hold sokkal közelebb van, ott nincsenek megfelelő erőforrások, nincs például nagy mennyiségű víz, a gravitáció egy hatoda a földi értéknek, és semmi sem véd a sugárzástól. "A Mars ugyan messzebb van, de elképzelhető, hogy életben tudna maradni egy emberi kolónia. Kezdetben talán a bolygó felszíne alatt, de szépen lassan kialakítható lenne egy bázis vagy önfenntartó város" - utalt Elon Musk amerikai milliárdos elképzeléseire, aki kedden a guadalajarai nemzetközi űrhajózási kongresszuson olyan Mars-rakéták terveiről beszélt, amelyek száz utast, és mellettük árut is képesek lennének szállítani.



Sík András pozitív fejleményként értékelte, hogy Kína is beszállt az űrkutatási versenybe, és az állami mellett a magántőke is megjelent. "Ez a folyamat nagyon pozitív abból a szempontból, hogy egyre gyorsabb fejlesztéseket, és a Mars-utazás egyre reálisabbnak tűnő forgatókönyvét eredményezi."

Felidézte, hogy a Mars-utazás gondolata nem most született meg, hiszen már az Apollo-program sikerei után, a hetvenes évek elején úgy számolt a NASA, hogy a kétezres évek elejére ember léphet a Marsra. Hozzáfűzte: már nagyon közel van az a technológiai fejlesztési ciklus, amelyben egy űrkutatási mérnökcsapat felelősségteljesen be tud vállalni egy ilyen nagyszabású utat.

Címkék: űr, űrutazás, bolygó, mars

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére